Printa és az újrahasznosítás

Printa és az újrahasznosítás

Avagy miért vagyunk mi az upcycling koronázatlan királyai

 

A kétezres évek elején Magyarországra is berobbantak a fast fashion márkák, és elszaporodtak, mint a gomba… Erre válaszul kezdtek létrejönni a kisebb, egyedi magyar márkák, akik már akkor is fontosnak tartották a lokális gyártást. 

Köztük a Printa egy még specifikusabb irányt vett, környezettudatos termékeket kezdtünk gyártani – elsősorban újrahasznosított anyagokból, vagyis az upcycling technikával.

Mi az az upcycling?

Az upcycling technika nem azonos az ismertebb recycling módszerrel, annak ellenére sem, hogy a magyar megfelelőjük szerint mindkettő "újrahasznosítás". Míg a recycling a hulladékok anyagukban történő újrahasznosítása (pl. a szelektív hulladékgyűjtés által), addig az upcycling értéknövekedéssel is jár – tehát a hulladéknak ítélt anyagok felhasználása által egy új értelemmel bíró tárgy létrehozását jelenti. Ilyen lehet többek között egy bőrmaradékokból készült táska, egy használt ingekből összetett ruha, vagy éppen egy farmernadrágokból előállított overál.  


Ami a Printa és a szóban forgó technika kapcsolatát illeti, már 2008-tól újrahasznosított bőr táskákat gyártottunk – az első táskaterveket Hajdú Anett készítette számunkra, a bőrkabátokat pedig különböző helyekről szereztük be.

Hoztunk nektek egy retrospektív galériát az utóbbi 10 évnyi kollekcióinkból, melyek között vannak egészen vicces, meghökkentő dolgok is...

2011

Ezt a kollekciót Upcycled collectionnak neveztük – anyira örültünk, hogy megtaláltuk a nevét annak, amit képviselünk :)) eddig ugyanis nem tudtuk, hogy létezik szó arra, amit csinálunk. A már tőlünk megszokott bőrtáskák mellett használt pamut pólókat, ingeket és farmerokat szabtunk át. Rizikós húzás volt, nem tudtuk, hogy fognak rá reagálni az emberek, de végül is az összes darabot eladtunk. Az újrahasznosított bőr egyébként visszaköszönt az öveken és a kiegészítőkön is.

Aztán felbátorodtuk, és az Ecseri piacon felvásárolt vintage textilekből poncsókat készítettünk, meg régi férfi öltönyöket szedtünk szét. Mindezt átfestett régi csipkékkel és csipkefüggönyökből készült szoknyákkal kombináltuk.

2012


Az év első felét egy kollaboráció tette izgalmassá – az akkor még frissen diplomás Sármán Nóra tervezett számunkra egy mini kollekciót, régi csipkéből és fehér használt farmerekből. A kollekciót Kóti Réka fényképezte.

Black moon nevű kollekcióban használt pamut pulóverekből készítettünk kardigánokat, ingekből meg tunikákat. Egy izgalmas vadászat alatt ráleltünk egy nagyobb menyiségű, leselejtezett fellépő ruhára, fényes sztreccs anyagból – abból darabos leggingszek készültek. Mindez raszteres, absztrakt szitanyomással egészült ki, amit a már elkészült ruhákra aplikáltunk.

2013

A "Nature" nevű kollekciónknál vintage fali szőnyegek és lenvásznak alakultak táskává, a ruhák pedig használt pólók és férfi ingek mellett, használt orvosi köpenyekből készültek – ezek természet ihlette szitanyomatokkal voltak kiegészítve.

A 2013 téli kollekció kulcsdarabjai a vintage ágytakarókból készült kabátok, és a férfi öltönynadrágokból készült női nadrágok voltak.

2014

Az "Abstract geometry" nyári kollekciót ingekből készült ingruhák, és geometriai szitanyomatok jellemezték. Különleges darab készült egy vintage damaszt anyagból, amit átmenetes festéssel egészítettünk ki. Nagyon szeretjük ezt a kollekciót, mert a különböző újrahasznosított anyagok ellenére – festéssel és óvatos válogatással – egy egységes és harmónikus hangulatot sikerült létrehozni.

Téli kollekciónkban az újrahasznosított ágyterítők és a kockás ingek játszottak kiemelkedő szerepet, de nagyon szerettük a poncsót is – ami újrahasznosított kötött darabokból állt össze –, illetve az ágyhuzat ruhát is, mely egy átfestett paplanhuzatból készült, zero waste módra.

2015

2015 nyara a használt ingek újrahasznosításáról és patchworkről szólt, ahol figyelemre méltó maxi ingruhák születtek.

A 2015-ös téli kollekciónál tényleg szabadon engedtük a fantáziánkat – kisérleteztünk különböző anyagokkal, készültek kabátok katonai hálózsákból, illetve szélkabátok használt siklóernyőből.

2016

 2016. nyár, pasztel és fagyi színek, újrahasznosított ingek és farmerek

A 2016-os téli kollekció kulcsdarabjai az újrahasznosított bőrből készült bőrruhák és toppok voltak, melyek ugyanazzal a patchwork módszerrel készültek, mint a táskáink. Azonban nagyon macerásnak bizonyultak, ezért csak kisérleti szinten maradtak. Az eredmény viszont látványos lett, és a közönség is szerette, az elkészült darabokat gyorsan elkapkodták. Aminek viszont nagy sikere lett, és a mai napig készítjük – ha rátalálunk –, az a katonai pokrócból készült kabátunk. Zero waste módon egy pokrócból egy kabát készül, és az anyagának köszönhetően nagyon meleg, hiszen a katonáknak sem jó, ha fáznak.

 

2017

Az újrahasznosított ingek és farmerek mellett elkezdtünk újrahasznosítani textil hulladékot is, egy kötödéből, amit egyedi szitanyomással egészítettük ki. A fehér ingdarabokat pedig egyenként csíkosra szitáztuk, és ebből a patchwork stílusú csíkos játékból friss, optikailag figyelemfelkeltő darabokat készítettünk.

2018

Kezeslábas, kaftánruha, geometriai szitanyomás, kender szalagok, fa gombok, újrahasznosított ingek és ballonkabát vitorlavászonból – a Marie Claire Fashion Days kifutón. A 2018-as kollekciónk a részletek szépségét emelte ki.

2019

 Egy gyönyörű vintage sárga pálmás damaszt anyag adta meg a kollekció alaphangulatát, ezt vintage len anyaggal egészítettük ki, illetve fa gombokkal, újrahasznosított ingekkel és pamut hulladékkal kombináltuk a Marie Claire Fashion Days kifutón.

2020

A 2020-as kollekciónkban jelen van az újrahasznosítás mellett az új, organikus alapanyagok használata, és a zero waste szabászati megoldás is. A kollekcióban a használt férfi ingek természetesen megtalálhatóak, de kerestünk újabb, kreatív módokat a felhasználásukra, így született a negyedinges póló, melynek az alapja mindig egy sima organikus pamut póló, a negyede pedig egy rávarrt negyed ing, ami természetesen minden darabnál más. A nagy shopper táska felületét hulladékból készült struktúra díszíti.

 Téli kollekcióban az újrahasznosított vintage len és az ingek melett az újrahasznosított kötött anyag jelenik meg

2021

Idén a teljes mértékben újrahasznosított darabjainkat már nem próbáljuk szériában gyártani, inkább az egyediségre megyünk, nincs két ugyanolyan darab, a UNIQUE darabokból csak egy van. Ezek a darabok ingből és farmerből készültek, de rendelhetőek más anyagösszeállításban és méretben is. Nyáron folytatódik a Unique kollekció bővítése – csodálatos vintage anyagok és ingek kombinálásával készülnek kimonó felsők és kabátkák, illetve toppok.

Remélem tetszett ez az összeállítás, és sikerült közelebbről megismertetnünk a márkánkat, munkásságunkat, és a környezet iránti elkötelezettségünket.