Secondhand September - Printa módra

Secondhand September - Printa módra

Bár ruha tervezéssel és gyártással foglalkozunk, fontosnak tartjuk kiemelni a tudatos gardrób kialakítását. Ezért kapcsolódunk ezzel az írással a secondhand september projekthez, amiből már a nevéből lehet következtetni hogy mire motivál.

Az ötlet a brit Oxfam szervezettől ered, akiknek a legújabb projektje már "megfertőzte" a világot. A cél alapvetően a fast fashion termékek visszaszorítása, hiszen iszonyú sok felesleges ruha keletkezik, amivel aztán nem tudnak mit csinálni, jobb híján elégetik őket.

Ezzel szemben a turkálóban vásárolt holmik élettartama tovább nő, ha te is hordod még néhány évig. Fontos, hogy utána se a kukában landoljanak a megunt ruháid, adományozd el őket rászorulóknak, vagy próbáld meg te is eladni.

De nem a turkáló az egyetlen módja, hogy használt ruhákhoz jussunk. Összeszedtünk néhány tippet hogy is lehet zöldíteni és stílusossá varázsolni a ruhatáradat használt ruhákkal.

Turi helyett vintage bolt - az egyik és a másik is használt ruhákat árusít, de nem mindegy milyet. Míg a turkálókban 1-5 éves ruhák találhatóak, a vintage boltokban 20-30… 50 éves ruhák is fellelhetőek. A különbség a minőség. Míg a 2000 évektől errefelé a ruhák egyre inkább kőolaj származékból készülnek, régebben jobb minőségű, és tartósabb ruhadarabokat gyártottak, de nem ez az egyetlen indok. A divat furcsán működik, nagyon felgyorsult, egy 2-3 éves darabon, ha nem nagyon minimál és letisztult, már látszik is, hogy nem divatos. Viszont egy vintage darab ezzel szemben “kívül álló”, és kombinálva 1-2 újabb darabbal nagyon frissen és egyedien hathat. Kedvenceink a Vintage Humana, és a szomszéd Ludovika vintage boltok.Zita egyik kedvenc darabja, a ballonkabát az édesapja szekrényéből került elő

Családi szekrények - Ahhoz, hogy egy ruhát szívesen hordjunk, kell, hogy szeressük és kötődjünk is hozzá. És mi alakíthatna nagyobb kötődést, mint az, hogy a szüleink is viselték? Kukkants be azokba az elzárt dobozokba és bőröndökbe, kincsekre bukkanhatsz. Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a szüleink is egyszer fiatalok és menők voltak, és ennek valahol megvannak még a nyomai, ezeket kérjük számon tőlük :)

Online piacterek - Igazán kényelmes módja a turizásnak, főleg karantén idején az online turi, lépj be az online használtruha piacterekbe, és nézz körül. Szerencsére egyre jobb fotók készülnek az eladó darabokról, ez is megkönnyebbíti az online vásárlást.

a képen a zöld trapézruhánk látható újrahasznosított ingekből

Upcyclingolt darabok - nem csak mi, de egyre több márka újrahasznosít használt ruhát, textilt, bőrt. Ennek is ugyanaz a célja, mint turinak - egy már legyártott textildarab élettartalmának a meghosszabbítása. Az, amit mi hozzáadunk, az egy friss forma és design, amitől az a használt anyag felértékelődik.

    Stílus tipp:

    Soha ne álljon a teljes outfited használt ruhákból, kiegészítőkből! Legalább egy darab rajtad legyen új(szerű), ezzel erősíted a tudatos kinézetedet - hogy azok a használt/vintage/régi darabok okkal vannak rajtad és nem azért mert időutazó vagy.

    Bal oldalon Zita a vintage szürke szoknyáját (Vintage Humana) újrahasznosított pamutfonalból kötött pulóverrel (Printa) kombinálta, jobb oldalon pedig a vintage fehér farmert csíkos toppal újrahasznosított férfi ingekből (Printa) és egy használt horgolt táskával.

    És ne felejtsétek el, hogy a Printában is befogadunk használt ruhát (de nem mindegy mit) - nagyon örülünk férfi ingeknek, farmereknek és használt, akár szakadt/sérült bőr dzsekinek. Ezeket nyugodtan leadhatjátok nálunk.