Új trend a fenntartható divatban: mono textíliák

Új trend a fenntartható divatban: mono textíliák

A textilhulladék felhasználásának egyik leggyakoribb eljárása az újrahasznosítás. Az így kapott szövetet nem csak a divatipar termékeihez, de bármiféle egyéb textíliához vagy akár kitöltőanyagként is használják. Ez ugyan egy hasznos módja a kidobásra váró melléktermék erőforrássá alakításának, mégis egyes dolgok megnehezítik ezt a folyamatot. Ilyen bökkenő lehet például, ha az anyag kezelve volt különböző vegyszerekkel, keveredett másféle anyagokkal, vagy bármiféle egyéb díszítőelemet kapott. Egy ideális cirkuláris rendszerben elsőként az anyag minőségének megőrzésére kell törekedni, itt jönnek képbe a mono textíliák, amiket a Printánál is használunk natúr vászon és natúr pamut formájában.

 

Natúr nagy zsebes női pulóver

Natúr biopamut overshirt kabátka

ZW natúr biopamut mellény

Natúr biopamut gumis slouchy női nadrág

Natúr pamutvászon slouchy nadrág

 

 

Mi is az a mono textília?

A mono textília egy olyan szövet, amely csupán egyféle típusú rostokból áll, egyféle anyagból épül fel. Ez a fenntarthatóság szempontjából előremutató, mivel egy szennyezetlen mono textília jóval nagyobb eséllyel kerül sikeres és könnyű újrahasznosításra, sokkal egyszerűbben megoldható az utóélete. Egy ilyen anyagon az egyes díszítő technikák is hatékonyabbak, például a lézervágással vagy tűszúrással végzett módszerek, amikkel anélkül adhatunk plusz esztétikai értéket az anyagnak, hogy károsítanunk kéne azt, az újrahasznosíthatóságának esélyét csökkentve.

A képlet valójában pofon egyszerű: ha egy ruhadarab úgy készül el, hogy az anyagának az alkotórészei könnyen szétválaszthatók, akkor az mindenképp előremutató lesz a fenntarthatóság szempontjából.

 

 

Érdekesség: Dr Kate Goldsworthy Mono Finishing projektje

Dr Kate Goldsworthy tervező és textilkutató egy 2009-es projektjében a különböző díszítő folyamatokat vizsgálta. Célja az volt, hogy az anyagok díszítést kapjanak, mégis mono textíliák maradjanak, hogy ne veszítsenek az újrahasznosíthatóságukból.

Kép forrása: http://www.kategoldsworthy.co.uk/mono-finishing-2009

 

 

A mono textília alternatívái

A divatiparban szerencsére már folyamatosan újabb és újabb találmányok látnak napvilágot annak érdekében, hogy csökkenteni lehessen a kőolaj alapú vagy nagy erőforrás igényű anyagok használatát. Az utóbbi évek egy ilyen felfedezése például a Piñatex, ami az ananászlevélből kivont cellulózszálakból készül vagy a kender, ami bár nem újkeletű, de egyre népszerűbb. Ilyen még a Mylo, ami egy gombákból előállított bőrnek tűnő anyag vagy az AlgiKnit, amely cég könnyen lebomló fonalat készít tengeri moszatból.

Az ruhadarabok díszítéséhez használt elemek terén is több újdonság felütötte a fejét, érdekességképp említve például a Bioglitter eukaliptuszból készített lebomló csilláma vagy az újrahasznosított PET flitterek (Sustainable Sequin Company).

 

Összességében annyit mondhatunk, hogy ezek mind szuper kezdeményezések és innovációk, de egyelőre még gyerekcipőben járnak, a beszerzésük drága és körülményes, úgyhogy addig is maradunk a hagyományos és közkedvelt mono textíliáinknál.

 

 

Mono textíliák a Printánál

A Printánál már régóta előtérbe helyezzük a mono textíliákat, nem csak a környezetkímélő tulajdonságuk miatt, de a natúr esztétikájukkal sem győzünk betelni. Egész pontosan a mi esetünkben a natúr vászonról és a natúr pamutról van szó, amelyek színe valahol a fehér és a bézs között helyezkedik el, könnyed krémes, neutrális árnyalatok.

Natúr biopamut duplasoros blézer

ZW biopamut póló

Natúr női nadrág

ZW natúr vászonkabát