Jóga otthon: hogyan kezdj neki?

Legtöbben a kijárási korlátozások alatt kedvelték meg az otthoni jógagyakorlást, de az is lehet, hogy még csak játszadozol a gondolattal, és nem tudod, hogyan kezdj neki. Megadjuk a kellő löketet: legújabb blogposztunkban minden fontos tudnivalót összeszedtünk, hogy a legtöbbet hozhasd ki az otthoni gyakorlásokból.

Miért jógázz otthon?

Minden kezdő gyakorlónak erősen ajánlom, hogy ha csak pár hónapig is, de offline, jógastúdióban induljon el ezen az úton. Fontos, hogy az alapokat egy szakember mellett ismerd meg, majd sajátítsd el, így többek között elkerülheted, hogy helytelenül tanulj meg ászanákat, és a sérülésveszély is csökken.

Ahogy a stúdióba járásnak, úgy az otthoni gyakorlásnak is számtalan előnye van. Kellő gyakorlás után meglehet, hogy otthon, egyedül hatékonyabban magadra tudsz hangolódni, és elmélyülni a gyakorlásodban, nem csak fizikailag, de mentálisan is. Légy türelmes magaddal! Nekem például egy év gyakorlás után jött el az első alkalom, amikor egy tartalmas jógaóra után őszintén azt éreztem, hogy ez jobban feltöltött, mint egy nyolcórás alvás. A pozitív hatásokat viszont már pár gyakorlás után elkezded majd érezni, és imádni fogod! :)

Set the mood!

Ha már többször is jógáztál stúdióban, akkor biztosan ismerős az érzés, amikor belépsz a terembe, és máris minden nyugodtabb! Nos, ennek elérésére kell otthon is törekedned!

1. THE SPOT - Keress az otthonodban egy matracnyi helyet, ahol még a karjaid is kényelmesen ki tudod nyújtani minden irányba! Ne kelljen figyelned, hogy épp mibe akadhatsz bele, ha kell, az óra erejéig rendezd át a környezeted! Ez akár egy kis sarok is lehet az otthonodban, a lényeg, hogy jól érezd magad! A legjobb, ha kinevezel egy dedikált jóga spotot, és minden alkalommal ott gyakorolsz: így idővel sokkal gyorsabban és könnyebben átszellemülsz majd, hiszen a tested automatikusan tudni fogja az ismerős környezetből, helyzetből, hogy mi vár rá.

2. THE MOOD - A környezeted legyen tiszta és csendes! Ha valamiért nincs lehetőséged csöndben jógázni, akkor tedd be a kedvenc albumod háttérzajnak - amúgy is megteheted, ha így könnyebben ráhangolódsz -, vagy hallgasd az órát vezeték nélküli fülhallgatóval! Az óra előtt alaposan szellőztess ki, jó időben pedig nyitva is hagyhatod az ablakokat! Illatgyertyát, füstölőt vagy illóolajokat is használhatsz, ha nem vagy érzékeny ezekre.

3. SELFCHECK - Minden óra előtt tégy egy finom önvizsgálatot kívül-belül! Figyeld meg, hogy érzed magad lelkileg, hol érzed a testedben szabadabbnak vagy épp merevebbnek magad - ne ítélkezz, csak tudatosítd! Olyan szettben jógázz, amiben a legkomfortosabban érzed magad, és nem akadályoz a szabad mozgásban! Ne csak a környezeted, de saját higiéniádra is ügyelj, ha időd engedi, akár vegyél egy gyors zuhanyt előtte is - ez megkönnyíti az ellazulást! Szabadulj meg minden zavaró - és balesetveszélyes - ékszertől, viseld a frizurád kényelmesen copfban, kontyban vagy fonatban - utóbbi hanyattfekvésnél sem fog zavarni -, és az óra elején engedd meg magadnak pár perc erejéig csöndben, a matracodon ülve, hogy megérkezz! Ne felejts el minden szükséges dolgot bekészíteni : vizet, ha megszomjaznál, egy extra pulcsit, ha fáznál, egy pokrócot a relaxációhoz, a jógakellékeid (pl. tégla, párna), ha használsz ilyesmiket, és pár papírzsebkendő is jól jöhet.

Vigyázz magadra!

A legfontosabb mindközül, hogy olyan intenzitású, stílusú órát válassz, ami passzol az aktuális kedvedhez és fizikai állapotodhoz! Elsőre talán nem gondolnánk, de nagyon könnyű jógaórán lesérülni, még az egyszerűbb gyakorlatoknál is - akár az is elég lehet, ha csupán pár másodpercre kizökkensz egy adott ászanából. Hacsak nem vagy tapasztat gyakorló, a határaid feszegetését hagyd meg a terembe, otthon pedig inkább az edzettségi szintednek megfelelő vagy könnyedebb órát válassz! Ez az óra közben is érvényes: ha olyan ászanával találkozol, amit videóról nem értesz teljesen, nem sikerül vagy valamiért nem szimpatikus, akkor ne erőltesd, és ne keseredj el: hagyd ki, esetleg végezz légzőgyakorlatot addig, és később kérdezz meg róla egy oktatót!

PRINTA JÓGA

Itt egy gondos válogatást találsz a Printa kínálatából: minden olyan ruhadarabot és kiegészítőt, ami az otthoni gyakorlásod segítheti!