Műanyagmentes vega húsvéti brunch

Majoros Zita írása

Utóbbi egy évben nagyon megviselt az, hogy napi szinten főzni kellett. Az utóbbi időben kifogytam az ötletekből és meg is untam azt, hogy mindenkinek megfeleljek a családban a főztömmel.

Ugyanakkor szeretek főzni, szeretek kísérletezni, és szeretem a food stylingot, ha nem lennék művész/divattervező/vállalkozó/grafikus el tudnám képzelni hogy elmegyek gasztrobloggernek.


Ezért most a húsvétra hivatkozva kitaláltam, hogy brunchot készítek olyan ételekből amiket imádok. Vega vagyok, nem vegán és fontos szerepet játszanak a tejtermékek a konyhámban úgy, hogy nem vegán és laktózérzékeny barát brunch ez.

Továbbra is törekszek a zero waste főzésre, ez a brunch is teljes mértékben műanyagmentes. Azért nem zero waste, mert egy pár dolgot üvegben (tökmagolaj) illetve papírban (cukor és liszt) vásároltam, lokálisan gyártott és termesztett alapanyagokból.


Ezt álmodtam meg:

Medvehagymás kéksajtos diós quiche, zöld salátával

Petrezselymes pestos túrókrém

Tojás-újhagyma-retek saláta

Zöldségek, sajttál arán kenyérrel

Főtt tojások lilakáposztával és kurkumával festve

Mascarponés répatortácskák fagyasztott meggyel


Mindenhez kb. fél óra alatt bevásároltam a kedvenc Klauzál téri piacomon. A Boci tejnél beszereztem a tejtermékeket saját dobozokba (tejfölt, sajtokat, túrót és mascarponet!!! ezzel megint teljesen lenyűgöztek, hogy mi minden kimérve kapható)

A zöldségeket, diót és a tojást meg a szuper gasztró zöldséges pultnál, ahol mindig minden van. Szóval annyira nem volt nagy macera a bevásárlás, és egy darab műanyag csomagolás sem jött velem haza.


Minden igazán jó lett, nagyon elégedett voltam magammal, a tálaláshoz pedig a BARE kollekció termékeit használtam.


Az ételekhez használtam talált recepteket kiinduláshoz, de átvariáltam őket úgy, hogy leírom az én verzióimat, hátha valakit megihlettem, és szeretne reprodukálni a látottakat.

Quiche:

Hozzávalók tésztához:

150 gr liszt és 120 gr vaj, só ízlés szerint

Hozzávalók töltelékhez:

egy csokor medvehagyma

200 gr tejföl

200 gr mascarpones kéksajt

2 tojás

50 gr durván darált dió, só ízlés szerint.


A tésztához megolvasztom a vajat és összekeverem a liszttel, és egy 20 percre berakom a hűtőbe hogy lehűljön. A tésztával körbe bélelem a sütőformát (24cm) és átkenem egy kis tojással, aztán kisütöm 200 fokon, 20 percen keresztül. A töltelék hozzávalókat összekeverem, a medvehagymát felvágom, a sajt puha, csak összekeverem a tejföllel. ezt beöntöm a tésztával kibélelt formába és sütöm még 30 percig 180 fokon. Friss zöld salátával tálalom.

 


Újhagyma retek tojássaláta

3 főtt tojás

2 csokor retek

1 csokor újhagyma

2 dl tejföl


Elkészítés:

A retket félbe vágom és vékony szeletekre felszeletelem, az újhagymát pedig karikákra. A tojásnak szétválasztom a sárgáját és a fehérjét, a sárgáját összekeverjük krémesre a tejföllel, a fehérjét meg kisebb darabokra vágom és összekeverem a felvágott zöldségekkel.

A zöldségeket megsózom és hagyom egy picit állni, hogy kiengedjék a nedvességet, majd lecsepegtettem és összekeverem a tojássárgás tejföllel. Pirítóssal isteni!

Petrezselyem pestos túró

2 csokor petrezselyem

2 gerezd fokhagyma

50 gr dió

50 ml tökmagolaj 

300 gr túró


A petrezselymet, a diót, a tökmagolajat, a fokhagymát össze darálom, ha lehet krémesre (nekem a saját eszközeimmel nem nagyon sikerült) és összekeverem a túróval. Friss zöldségekkel, répával, kaliforniai paprikával fogyasztjuk.


Répatortácskák

2 tojás

200 gr répa

100 gr dió

50 gr nádcukor

50 gr liszt

egy kis gyömbér

a krémhez:

300 gr mascarpone

1 citrom leve

30 gr nádcukor


A diót és a répát összedaráltam, hozzáadtam a cukrot, a 2 tojást és a lisztet. A masszát egy kis mézeskalács körforma segítségével kiöntöttem egy tepsire és kisütöttem kb 30 perc alatt. A külsejük megszilárdul de a belseje puha omlós maradt. Mascarponét összekevertem a citromlével és a cukorral, a kicsit lehűlt répatorta lapocskák közé kanalaztam a mascarponét és a tetejére is raktam, fagyasztott meggyel kiegészítve. Ebből a mennyiségből 6 darab kb. 6 cm-es tortácska jött össze, ha többet szeretnétek érdemes megduplázni a mennyiségeket.


A főzés utánni hulladék teljes mértékben komposztálható, és mivel most megyünk a telkünkre, szépen magammal viszem és be is dobom a komposztba!

Vissza a blogba