Zita kedvenc saláta receptjei

A Printában a közös étkezések alkalmával gyakran azon kapjuk Zitát, hogy jobbnál jobb salátákat csomagol ebédre. Mivel ilyen otthonosan mozog a salátakészítésben, megkértük, hogy ossza meg a két kedvenc receptjét, Ezúttal egy peszketáriánus és egy vegetáriánus salátával érkezünk, és a blogposzt végén még azt is megmutatjuk, hogyan készítsd el a személyre szabott kedvenced!

A saláták igazi vitaminbombának számítanak, ezért érdemes kísérletezgetni velük, hogy a mindennapok részévé váljanak. Könnyedek, frissítők és telis-tele vannak értékes tápanyagokkal. Mégis sokan még mindig unalmas ételként tekintenek a salátára, pedig kevés izgalmasabb fogás létezik, hiszen te döntöd el, hogy mi és mennyi kerüljön bele, így a variációk száma végtelen. A salátakészítés még az otthoni maradékok felhasználásának is egy szuper módja, Hawaii nemzeti étele, a most nagy trendnek örvendő poké bowl is így született.

Zita titkos összetevője a tökmagolaj, ami állítása szerint minden ételt felturbóz, lilakáposztát és karalábét pedig előszeretettel használ salikhoz. Tudtad? A lilakáposzta manapság egy igen elhanyagolt zöldség, pedig nemcsak pénztárcabarát, de egy igazi superfood a magas antioxidáns tartalmának hála.
Tonhalas karalábésaláta
Hozzávalók:
  • fejes saláta
  • 1/2 karalábé
  • 1/2 avokádó
  • 1 kis konzerv tonhal
  • 3 szál újhagyma
  • 3 szem retek
  • tökmagolaj
  • lenmag a tetejére

Lilakáposztás-túrós saláta
Hozzávalók:
  • vékonyra vágott nyers lilakáposzta
  • 1/2 avokádó
  • 2 kanál túró
  • 1 kanál görög joghurt
  • 5 szem koktélparadicsom
  • tökmagolaj
  • szezámmag a tetejére

 

PRINTA TIPP
Készítsd el a saját kedvenced lépésről lépésre!

1. Mik a kedvenc zöldségeid?
Írd össze, hogy mely zöldségeket kedveled leginkább, majd irány a piac! Nem baj, ha nem tudsz beszerezni mindent, amit terveztél, és az sem, ha valami nincs a listádon, de a piacon nem tudsz ellenállni neki.

 

2. Válassz fehérjeforrást!
Ahhoz, hogy jól is lakj a salátával fontos, hogy valamilyen fehérjeforrás is kerüljön bele. Ez lehet bármilyen grillezett hús, hal vagy tofu, de akár hüvelyeseket is választhatsz, például csicseriborsót vagy lencsét. A legjobb, ha olajos magvak is kerülnek a fogásba, amik nem csak fehérjében, de egyéb vitaminokban is gazdagok. Ne gondold túl, nem kell mindig fancy mandulákat pirítanod a salátád tetejére, a len-és szezámmag például jóval olcsóbb, de hasonlóan tápláló és ízletes megoldások.

 

3. Nincs saláta szósz nélkül!
Szósz nélkül a salátád száraz lesz és unalmas. Ezt a pontot sem érdemes túlgondolni, hiszen lehet, hogy már egy kevés citromlé vagy valamilyen hidegen sajtolt olaj is megteszi, de egyéb (pl. joghurtos vagy tamaris) szószokkal is kísérletezgethetsz.

 

4. Insant boosterek
Akadnak olyan összetevők, amik bármely salátát azonnal feldobnak az intenzív ízüknek vagy izgalmas textúrájuknak köszönhetően. Az olívabogyó, kapribogyó, szárított paradicsom, fűszeres kenyérkocka, avokádó és a friss fűszernövények is ide sorolandók.

 

Tetszett a blogposzt? Iratkozz fel a hírlevélre, hogy mindig elsőként értesülj az újdonságokról!

Vissza a blogba