Arbonika szárazvirág csokrok a Printában

Arbonika szárazvirág csokrok a Printában

A Printában már ti is megcsodálhattátok az Arbonika szemet gyönyörködtető szárazvirágait, hiszen imádjuk velük díszíteni az üzletet. Már nem csak dekorációs elemként találkozhattok velük; az Arbonika szárazvirág csokrokat meg is tudjátok vásárolni - kizárólag a Rumbach Sebestyén utcai fizikai üzletünkben. Ennek apropóján úgy gondoltuk, érdekes lenne kicsit közelebbről megismerni az Arbonika történetét, a filozófiát, ami mögötte húzódik, illetve magát a termékpalettát. Olvass tovább a Jóssa-Pál Adriennel készített rövid, de annál érdekesebb interjúnkért!


Mesélj kérlek egy kicsit arról, hogy kezdted az Arbonikát!

Gyermeki rajongással. Azt hiszem, én ezt lélekben már akkor elkezdtem, amikor pár évesen megláttam nagynéném kertjében a fa gerendákon lógó, száradó fűszernövényeket. Olyan varázslatosnak tartottam az egész folyamatot, az illatokat és a textúrákat. Ez egy olyan imprint volt, amit időközben elfelejtettem, de a tudatalattimban motoszkált és formálódott.

Én egyébként szabadúszó táncos vagyok, és a tánc kifejezetten egy olyan dolog, amiben az út a cél. Élvezem minden pillanatát, de nincs egy kézzel fogható eredmény. Számomra a vizuálisan szép dolgok nagyon nagy feltöltődést jelentenek, amikor rájuk nézek. Imádom a színeket, a formákat, a térhasználatát, a mozgalmasságát egy tárgynak, épületnek, a természetnek. Megfogalmazódott bennem, hogy szeretném a művészetem kiadni magamból, önmagam számára is látható formába önteni, a kezemben tartani.

A virágok és a tánc akkor ért össze, amikor a pandémia adta szabadidőmben ugyanazon gerendák alatt ültem, nyár volt és a fejem felett úsztak a bárányfelhők, megéreztem ugyanazokat az illatokat, mint gyerekkoromban és azt gondoltam: megvagy, a virágok lesznek az én táncaim.

Hálás vagyok, hogy van támogatásom, sosem kezdtem volna el a barátnőm Kinga és a férjem Bence nélkül.

A száraz virágokról mit lehet tudni? Számomra egy nagyon természetes és környezetkímélő dekorációról van szó, a legjobb benne, hogy tartós és az életciklus végén könnyű komposztálni, de arról keveset tudok mennyire kezelt termékről van szó és mennyire lokális, vagy honnan jön?

Nagyon izgalmas kérdés! Valóban szép és természetes dekoráció, a komposztálás gondolata pedig nagyon is jó irány. Mi egyébként az Arbonikánál igyekszünk a csomagolásainkkal is a zero waste vonalat vinni, a dobozainkat és a buborékfóliáinkat is a helyi kisvállalkozóktól kapjuk. Amibe például a vázáinkat csomagoljuk, azt a szomszédos kisbolt adja, akik pedig a szörpöt kapják benne.

Ami a virágokat illeti, mi sok lábon állunk. Alapjáraton egy szárazvirág életének a folyamata a virágföldeken kezdődik, aratás és szárítás, termelőkhöz kerül, majd a piacra. Közte pedig több és egyéb változó folyamatokon mennek keresztül. Vannak olyan növények, amik kezeletlenek, csak szárítottak – nálunk például ilyen a levendula – vannak olyan növények, amelyek tartósítást igényelnek. Sokukat festik és a festésnek is rengeteg különféle „ipari” módja van.
Mi, amit megvásárolunk azt igyekszünk a helyi őstermelőktől venni. Rengeteg olyan színt képzelünk el, ami sajnos itthon nincs, akkor festjük a növényeinket, ételszínezővel például. Sok olyan virágunk van, ami itthon nem terem meg, azt nem itthonról szerezzük be, hanem külföldről. Továbbá az Arbonikán különleges alkalmakkor néhány olyan virággal is találkozhattok, amik egyenesen a nagynéném, vagy mamácskám kertjéből kerülnek a webshopra.

Az Arbonikában nem csak a száraz virágok a téma, vannak saját termékeid is, meg vintage kincsek, mégis egy szép egységet látunk. Mik a további terveid, mivel fog bővülni a paletta?

A termékek skáláját összefogja a mögötte húzódó érzelemvilág. Van egy kis játékos jelleme elegáns környezetben. Beilleszthető egy olyan mesevilágba, ami a provence-i cottage core, mediterrán csillogás összekötve egy itt-ott visszaköszönő gyermeki Wes Anderson színvilággal. A Vintage Kincsek a legizgalmasabb és számomra a legönazonosabb tálalása volt a virágoknak, majd szépen lassan bekapcsolódtak a repertoárunkba. Azt gondolom, ami ebbe a világba elhelyezhető és belső inspirációk vezérlik, az megjelenhet a webshopon, de jelenleg nem tudnék olyat mondani, ami biztosan érkezni fog hamarosan. Bár a virágszirmos fürdőgolyók gondolatával egy ideje játszom már, eddig még csak magam számára készítettem. De ki tudja?

Az Arbonikát @arbonika.decor néven találjátok meg az Instagramon!