Jani for Printa - interjú Deák Jánossal, a kollekció tervezőjével és a Printa vezető szabászával

Jani for Printa - interjú Deák Jánossal, a kollekció tervezőjével és a Printa vezető szabászával

 Új mini kollekciót köszönthetünk a Printánál: a Jani for Printa egy két színben elérhető, minőségi jacquard kosztüm szettből áll. A kollekció megálmodója Deák János, aki már régóta színesíti a Printát a szakértelmével.

 

 

Jani korábban egy magas színvonalú, hagyományos szabóságban dolgozott, ahol a 10 év leforgása alatt megszerzett tapasztalatát szuperül kamatoztathatta ennél a két looknál - ahogy a Printa egyéb darabjainál is. A Printa számára a műhelyben Jani jelenti a szabászat origóját; amióta a csapatot erősíti a kollekciók határozottan a következő szintre léptek. Jani a női sziluett vonalait szigorúan követő, klasszikus szabóságból érkezett, ezért kihívás volt számára áttanulni a hagyományos Printa vonalvezetésre; az oversized és onesize fazonokra, valamint a zero waste szabászati technikára. Ez a folyamat végül a brand előnyére is vált, hiszen érdekes volt számukra megfigyelni, hogy a kihívás részeként hogyan ötvözi a hozott tapasztalatokat az új tudással. Éppen ezért, a Printa ruhákban megjelenik egy feminin vonal, miközben a darabok megtartották a márka gyökereire jellemző játékosságot, környezettudatosságot, a túlméretezett fazonokat és az alakítható sziluetteket. Ez egy értékes és időtlen kontraszt, amit a Printa legfőképp Janinak köszönhet. Továbbá, amióta ő is az állandó csapat tagja, sokkal mélyebb, személyesebb lett a viszonyuk a vásárlókkal, mivel általa már maximálisan személyre szabottan, egyedi méretre is tudnak ruhákat készíteni.

 

Hogy kicsit közelebbről is megismerjétek a Jani for Printa kollekciót és a tervező gondolatait a darabokról, készítettünk egy mini interjút, amiben a darabokhoz fűződő legfőbb gondolatait olvashatjátok!

 

 

Milyen szerepet töltesz be a Printában, milyen feladatokat látsz el?

 

            Elsősorban a ruhák elkészüléséért vagyok felelős. Ebbe beletartozik a kollekciók mintadarabjainak modellezése, varrása, azok szabásmintájának elkészítése, majd a kivitelező munkatársak koordinálása a gyártás során, valamint az anyag és kellék beszerzés biztosítása, raktárkészletek figyelemmel kísérése. Emellett az egyedi kérések (pl.: hossz, bőség igazítás) megoldásával is elsősorban én foglalkozom.

 

"JACQUARD" FEHÉR NŐI KABÁTKA

"JACQUARD" FEHÉR ÁTLAPOLÓS SZOKNYA 

 

A Jani for Printa darabok jacquard szövetből készülnek. Miért pont erre az anyagra esett a választásod, mit lehet tudni róla?

 

            Egyrészt az anyag szövésében rejlő lehetőségek miatt választottam ezt a szövetet (különböző vastagságú fonalakból, laza szövéssel készült, 100% pamut szövet, ami hasonlít a boucle szövetre), másrészt izgatott a gondolat, hogy vajon egy relatív alacsonyabb árfekvésű, “hétköznapibb” anyagból is készíthetők-e olyan látványos és minőségi ruhadarabok, amelyek nem tűnnek gagyinak - ha ismerjük a klasszikus Chanel alkotásokat -, mégsem csillagászi árúak.

 

 

 

A mini kollekciód egy szoknyás kosztüm szettből áll, ami két színben elérhető. Mi ihlette ezt a két lookot?

 

            Az alapanyag struktúrája volt az elsődleges ihletés, ez hozta meg a kedvem a kísérletezéshez. Ez a textil adta a diplomamunkám alapját, e köré építettem fel a szakdolgozatomban szereplő kollekciót, amiben sok anyagmanipulációt és tervet készítettem. Ez a két look a szakdolgozatomban szereplő tervek kicsit átdolgozott változatai.

 

"JACQUARD" RÓZSASZÍN KABÁTKA

"JACQUARD" RÓZSASZÍN ÁTLAPOLÓS SZOKNYA

 

Kinek készült ez a kollekció, hogyan képzeled el a viselőjét?

 

            Olyan kortalan hölgyeken tudom elképzelni a kollekcióm, akiknek fontos, hogy a környezetükre odafigyelve éljenek, hogy minél természetesebb alapanyagból, nem kizsákmányoló módon készült ruhadarabokat viseljenek, amelyek mindezek mellett nem olvadnak bele az aktuális divat diktálta tömegtermékek sorába.