Mengyán Anikó kender övei

A Breeze kollekció fő kiegészítője a makramé technikával készült kender öv. A csomózott csoda Mengyán Anikó munkája, aki @anifactory név alatt készít szebbnél szebb termékeket és DIY makramé csomagokat. Olvassátok el a történetét és nézzétek meg az alkotásait!

Mesélj egy picit a márkádról, hogy jött az ötlet?
Művészeti gimnáziumba jártam, ahol a végzettségemet tekintve textilműves, kéziszövő vagyok. Imádtam, nagyon sok mindent kipróbáltunk a suliban a szövés mellett, például batikoltunk, varrtunk, elsajátítottuk a szityanyomás technikáját stb. Nagyon inspiráló közeg volt. Apai ágról pedig a mamám a békéscsabai textilgyárban dolgozott így náluk is minden tele volt anyagokkal, cérnákkal, fonalakkal. Ezt  imádtuk a nővéremmel, mert a babáknak volt miből új ruhákat varrni. A kreativitás minden formáját szerettem és sokat ki is próbáltam. Az életem aztán a fényképezés, majd a marketing irányába kanyarodott el. Később a tudásom felelevenítésére elkezdtem egy szövő suliba járni és ekkortájt találtam rá a makramézásra is. A fonalak kéznél voltak, a technika meg a szövés után nem tűnt bonyolultnak.
Mi a makramé?
A makramé egy csomózási technika. A 13. században az arab takácsok használták először a technikát és később a 14-15. századtól Európában is elterjedt technika volt. A makramé népszerűsége igazából Amerikából indult az 1960-as 70-es években. Az én legkorábbi emlékem egy nagyon vékony fonalból csomózott falidísz volt mamámnál. Emlékszem, hogy az alján a rojtokat mindig megpróbáltam befonni, kisebb nagyobb sikerrel. Ma már a makramé technikával készítenek táskákat, szatyrokat, ruhákat, öveket, fali díszeket, virágtartókat, hintákat és sorolhatnám.

Miért kender?
Olyan családban élek, ahol a körülöttem lévők nagyon fogékonyak a fenntarthatóságra, a környezetvédelemre, a tudatos vagy tudatosabb létre. Így önkéntelenül is szívom magamba én is ezt az "életérzést" és a tudást ezzek kapcsolatban. Így bár már az elején is megpróbáltam figyelni arra, hogy milyen fonalat használok, úgy éreztem, hogy ennél lehetne jobbat is találni, nem elégedtem meg az újrahasznosított pamut fonallal, amit a boltokban lehet kapni.
Belemélyedtem a témába és a kenderről olvastam, hogy ez lehet az én utam. A kender az egyik legfenntarthatóbb növényünk több okból is. Az egyik ok, hogy a felhasználási területe rendkívül széles. Az állati alomtól kezdve az élelmiszer-, építő- és autóiparon át a gyógyszer- és textilgyártásig használják. Emelett pedig "hihetetlenül gyorsan nő, magjából három hónap alatt négy méter magas növény serdül. Nincs olyan gyomnövény, amely versenyezni tudna vele, így gyomirtó használatára sincs szükség a kenderföldeken. Kevés kártevője van, ezért sok esetben permetezni sem szükséges. Feleannyi vízre van szüksége a növekedéshez, mint a gyapotnak, a feldolgozás során pedig negyedannyira." (forrás: https://fenntarthatodivat.hu/alapanyagok/kender/)
Az egy külön misszó volt, hogy ha már kender, akkor Magyarországról szerezzem be. De sikerült! :)
Ezek mellett nagyon megszerettem az illatát, az anyagát, a textúráját is. 
Termékek, diy csomagok, kurzusok… miben látod a márkád jövőjét?
A márka képe kicsit átformálódott a vírus alatt. Pontosabban felerősödött az a vonal, amit amúgy is terveztem. Szeretném magát a technikát megszerettetni mindenkivel. Szeretném, ha az alkotás, a kreativitás lehetősége több emberhez eljutna. A makramé technika nem egy bonyolult dolog. Az alap csomókból is szuper dolgokat lehet készíteni és a sikerélmény garantált. Most, hogy sokat kellett otthon lennünk, a közvetlen környezetemből is hallottam, hogy nem tudnak mit csinálni, hogy unatkoznak, hogy nincs hobbijuk. Erre reagálva DIY dobozokat kezdtem el készíteni. Még nagyon az elején vagyok, több féle termékkel szeretnék majd előrukkolni. A workshopok is ezt az irányt fogják erősíteni, de mindenképpen figyelve a járvány aktuális helyzetére.
A másik vonal, hogy a szövést szeretném majd a makraméval ötvözni különböző fali dekorációkon.
Most ennyi jutott eszembe ha van még valami nyugodtan írd meg én meg várom majd a képeket! :)
Vissza a blogba