Új kerámiaművészt köszönthetünk a Printában: interjú Horák Debórával

A Printa kínálatában hosszú évek óta találni kerámiákat, mivel a Printa tervezőjének, Majoros Zitának a ruhatervezés mellett a kerámiaművészet a másik szenvedélye. Korábban az ügyeskezű Zsiga Renáta csatlakozott hozzánk kerámiatárgyaival, most pedig a tehetséges Horák Debórát - a HORA brand alapítója és a Henger Stúdió társalapítója - köszönthetjük a csapatban, akinek az alkotásai tökéletesen beleillenek a Printa esztétikájába! Ismerjétek meg Debórát közelebbről egy mini interjú keretein belül!

Mikor találkoztál először kerámiaművészettel, mi fogott meg benne?

Óvodáskoromtól fogva aktív sportoló voltam, miután azt abbahagytam, zenével foglalkoztam,
zongoráztam is évekig, de a rajzolás volt a kedvenc otthoni időtöltésem. Az általános végén úgy gondoltam, lehet ilyen pályán szeretnék továbbtanulni, de nem voltam biztos a dolgomban. Anyukám egyik nap iskola után meglepetésként elvitt Mórra a szobrásztelepre. (Ott volt az egyik általam választott iskola szobrász szakos hallgatóinak a műterme.) Amint beléptem az ajtón beleszerettem, és biztos voltam benne, hogy én itt szeretnék lenni, szóval végérvényesen a középiskolában találkoztam a kerámia anyagaival, de mint mondtam, szobrászattal foglalkoztam.

Ami megfogott benne, az az, hogy csodálatos érzés, amikor a puszta két kezeddel olyat alkothatsz, amit te irányítasz, és egyből kézzelfogható az eredmény. 

Mi a leghasznosabb tanács, amit kerámiaművészettel kapcsolatban kaptál?

TÜRELEM és KITARTÁS, hogy soha ne add fel. Tök jó, hogy egyből van eredménye annak, amit alkotsz, azonban nem árt, ha jól ismered az anyagot, amit használsz: fontos tudni, mik a tulajdonságai, hogyan szárad, mikor a legtörékenyebb, mit bír el. 

A HORA tárgyakat letisztult dizájn, minimalizmus jellemzi. Miből merítesz inspirációt?

Nagyon szeretem az építészetet, elsősorban abból. (Őszintén, ha sétálok, akkor sem a lábam elé nézek :D, folyton fürkészem az épületeket, és elmerülök az apró részletekben, amik felett mások csak elsiklanak.) Visszatérő inspiráció például az indusztriális építészetet reprezentáló formavilág, a monumentális terek, izgalmas, egymás mellett sorakozó tartályok, gyárkémények, csövek. Illetve még
más design termékekből is inspirálódom, leginkább bútorokból, meg hát persze a természetből - nagyon szeretek kirándulni.

A Printa kínálatában általad készített csészéket, kosarakat és vázát is találunk. Van kedvenced?

Van. A bögrék elsősorban, úgy gondolom, szinte tökéletes a formájuk, akár más masszákból készítve, nyersen vagy kifestve: mindenhogy működött eddig.

Fun fact: mesélj valami váratlan, érdekes, esetleg vicces dolgot magadról! :)

1. A bocis bögrék a puszta véletlen eredményei. Egyszer mellényúltam, és nem abból a masszából dolgoztam, amiből kellett volna. Persze akkor már vagy 5 bögrét megcsináltam - az égetési hőfok volt probléma. Szóval volt pár "rossz" bögre, és gondoltam, úgysem festettem még kézzel rá, próbáljuk ki. A cél valami vagány, fekete, terrazzo dolog lett volna, de nem ismertem a festéket még, és lehet, hogy nem úgy használtam, ahogy kellett volna, nem lett valami szép, de boci foltos lett. Újracsináltam, immár a boci folt volt a cél, és azóta is hihetetlenül nagy sikert arat. :D

2. Ezt pedig azért mesélem el, mert a Printában is beszéltünk arról, hogy mennyire nem szeretem, ha fényképeznek, és folyton elégedetlen vagyok. :D Feldobta az Insta, hogy pont 5 évvel ezelőtt ilyenkor voltam Milánóban, a városban egy szökőkút szélén próbáltunk egy jó csoportképet készíteni. Egy lány és egy fiú már zavaróan hosszú ideje minket nézett, rólunk beszéltek, majd odajöttek hozzám, hogy az Armani új napszemüveg-kollekcióját fotózzák egy kampány keretein belül az "utca emberén", és megkérdezték, lenne-e kedvem egy gyors fotózáshoz. Elkísértek a barátaim, akikkel éppen együtt voltam, lefotóztak, még egy kisfilm is készült, elég hihetetlen volt. A sztorit kevesen hitték el, mert annyira nem tetszettek a képek, hogy senkinek sem mutattam meg :D, de a szülővárosomban, Székesfehérváron is kint volt a plakát az egyik optikában. A levél, amiben jelezték, hogy gratulálunk, kiválasztottunk, és szerepelni fogsz a kampányban, azóta is az email fiókomban fekszik. :D

HORA

Válogass a teljes HORA kollekcióból!