Majoros Zita írása

Utóbbi egy évben nagyon megviselt az, hogy napi szinten főzni kellett. Az utóbbi időben kifogytam az ötletekből és meg is untam azt, hogy mindenkinek megfeleljek a családban a főztömmel.

Ugyanakkor szeretek főzni, szeretek kísérletezni, és szeretem a food stylingot, ha nem lennék művész/divattervező/vállalkozó/grafikus el tudnám képzelni hogy elmegyek gasztrobloggernek.


Ezért most a húsvétra hivatkozva kitaláltam, hogy brunchot készítek olyan ételekből amiket imádok. Vega vagyok, nem vegán és fontos szerepet játszanak a tejtermékek a konyhámban úgy, hogy nem vegán és laktózérzékeny barát brunch ez.

Továbbra is törekszek a zero waste főzésre, ez a brunch is teljes mértékben műanyagmentes. Azért nem zero waste, mert egy pár dolgot üvegben (tökmagolaj) illetve papírban (cukor és liszt) vásároltam, lokálisan gyártott és termesztett alapanyagokból.


Ezt álmodtam meg:

Medvehagymás kéksajtos diós quiche, zöld salátával

Petrezselymes pestos túrókrém

Tojás-újhagyma-retek saláta

Zöldségek, sajttál arán kenyérrel

Főtt tojások lilakáposztával és kurkumával festve

Mascarponés répatortácskák fagyasztott meggyel


Mindenhez kb. fél óra alatt bevásároltam a kedvenc Klauzál téri piacomon. A Boci tejnél beszereztem a tejtermékeket saját dobozokba (tejfölt, sajtokat, túrót és mascarponet!!! ezzel megint teljesen lenyűgöztek, hogy mi minden kimérve kapható)

A zöldségeket, diót és a tojást meg a szuper gasztró zöldséges pultnál, ahol mindig minden van. Szóval annyira nem volt nagy macera a bevásárlás, és egy darab műanyag csomagolás sem jött velem haza.


Minden igazán jó lett, nagyon elégedett voltam magammal, a tálaláshoz pedig a BARE kollekció termékeit használtam.


Az ételekhez használtam talált recepteket kiinduláshoz, de átvariáltam őket úgy, hogy leírom az én verzióimat, hátha valakit megihlettem, és szeretne reprodukálni a látottakat.

Quiche:

Hozzávalók tésztához:

150 gr liszt és 120 gr vaj, só ízlés szerint

Hozzávalók töltelékhez:

egy csokor medvehagyma

200 gr tejföl

200 gr mascarpones kéksajt

2 tojás

50 gr durván darált dió, só ízlés szerint.


A tésztához megolvasztom a vajat és összekeverem a liszttel, és egy 20 percre berakom a hűtőbe hogy lehűljön. A tésztával körbe bélelem a sütőformát (24cm) és átkenem egy kis tojással, aztán kisütöm 200 fokon, 20 percen keresztül. A töltelék hozzávalókat összekeverem, a medvehagymát felvágom, a sajt puha, csak összekeverem a tejföllel. ezt beöntöm a tésztával kibélelt formába és sütöm még 30 percig 180 fokon. Friss zöld salátával tálalom.

 


Újhagyma retek tojássaláta

3 főtt tojás

2 csokor retek

1 csokor újhagyma

2 dl tejföl


Elkészítés:

A retket félbe vágom és vékony szeletekre felszeletelem, az újhagymát pedig karikákra. A tojásnak szétválasztom a sárgáját és a fehérjét, a sárgáját összekeverjük krémesre a tejföllel, a fehérjét meg kisebb darabokra vágom és összekeverem a felvágott zöldségekkel.

A zöldségeket megsózom és hagyom egy picit állni, hogy kiengedjék a nedvességet, majd lecsepegtettem és összekeverem a tojássárgás tejföllel. Pirítóssal isteni!

Petrezselyem pestos túró

2 csokor petrezselyem

2 gerezd fokhagyma

50 gr dió

50 ml tökmagolaj 

300 gr túró


A petrezselymet, a diót, a tökmagolajat, a fokhagymát össze darálom, ha lehet krémesre (nekem a saját eszközeimmel nem nagyon sikerült) és összekeverem a túróval. Friss zöldségekkel, répával, kaliforniai paprikával fogyasztjuk.


Répatortácskák

2 tojás

200 gr répa

100 gr dió

50 gr nádcukor

50 gr liszt

egy kis gyömbér

a krémhez:

300 gr mascarpone

1 citrom leve

30 gr nádcukor


A diót és a répát összedaráltam, hozzáadtam a cukrot, a 2 tojást és a lisztet. A masszát egy kis mézeskalács körforma segítségével kiöntöttem egy tepsire és kisütöttem kb 30 perc alatt. A külsejük megszilárdul de a belseje puha omlós maradt. Mascarponét összekevertem a citromlével és a cukorral, a kicsit lehűlt répatorta lapocskák közé kanalaztam a mascarponét és a tetejére is raktam, fagyasztott meggyel kiegészítve. Ebből a mennyiségből 6 darab kb. 6 cm-es tortácska jött össze, ha többet szeretnétek érdemes megduplázni a mennyiségeket.


A főzés utánni hulladék teljes mértékben komposztálható, és mivel most megyünk a telkünkre, szépen magammal viszem és be is dobom a komposztba!

Előző Következő

0 komment

Hagyj kommentet!

Kommentedet előbb el kell fogadnunk, mielőtt kiposztoljuk.

Csatlakozz a Printa Community-hez!
Értesülj elsőként híreinkről, új termékeinkről és a promóciókról!
No thanks

Elérhezőség