Zero Waste memóriajáték

Mindig is tudatos, ezen belül környezettudatos embernek gondoltam magam - figyelek egy csomó mindenre, az öltözködésre, bio alapanyagokra, energiatakarékosságra... Ezért villámcsapásként ért, amikor a zero waste fogalommal találkoztam kb. két és fél éve… hogy nem tűnt fel nekem eddig, és miért nem zavart az a szemétmennyiség, amit produkált a háztartásunk? Ok, palackozott vizet és üdítőt nem nagyon vásároltam, mert a vízanalitikus férjem megmondta, hogy a budapesti víz nagyon jó! De azért rengeteg csomagolt élelmiszert igen.

A kolléganőm, Lébényi Anna hívta fel a figyelmemet Bea Johnson magyarországi látogatására és előadására. A zero waste-tel addig csak “az éves szemetem elfér egy befőttes üvegben” Instagram posztok formájában találkoztam, magáról a szemléletről nem tudtam sokat, de Bea motivációs előadásáról úgy mentem el, hogy igen, ez valami, amit muszáj lesz beépíteni az életünkbe, bár baromi nagy macera lesz, de fontos! És így kezdődött...

Volt itt minden két év alatt - jobb időszakok, rosszabbak, gilisztakomposzt-kísérletek a lakásban (amiből a gilisztáim mindig kiszöktek éjjel és reggel gilisztákkal teli konyhára ébredtünk, a gyerekek pedig visítva menekültek és sírva kérdezték, nekik miért nem lehet normális konyhájuk???), közösségi komposztálók felkutatása, közgyűlésen hiztizés, hogy legyen már társasházi komposztunk, utazásos problémák, házasságbeli összetűzések (leginkább a csomagolt édességek miatt, amiket a férjem nagy mennyiségben fogyasztott addig, amíg nem találtunk rá a ligeti csokikra)...

Sajnos két év után a befőttes üvegnyi szemét/év nálunk továbbra is egy nagyon nagy üveg lenne, de inkább onnan figyelem a dolgot, hogy honnan indultam el, és mi az, ami már biztos nem kerül a kukába, mert nem is vesszük meg. És mivel a személyiségem és a vállalkozásom szoros összefüggésben áll, a Printa termékpalettába is bevittem ezt a szemléletet.

Lébényi Annával rengeteget dolgoztunk a termékek felkutatásán, válogatásán, tervezésén, így alakult 2017-ben a Printa Zero Waste kollekciója, mely bevásárló táskákat, termék tasakokat, keféket, fa konyhai eszközöket és sok mást tartalmaz. A Zero Waste kollekció bemutatójára rengetegen kíváncsiak voltatok, eddig soha nem voltak ennyien egy eseményünkön sem!
Azóta már másfél év múlt el, és a Printa Zero Waste kollekciója is bővül… idén már saját viaszosvászon kendők gyártásával kezdtünk kísérletezni.

Valamikor év elején jutott eszembe, hogy lehetne zero waste tematikájú társasjátékot is készíteni, ami szórakoztató módon tanítja a gyerekeknek a környezetbarát módszereket. Grafikusként mindig is nagyon tetszett az oktató illusztrációk és a piktogramok világa, a zero waste szemlélethez pedig rengetegen készítettek már kis piktogramos útmutatókat, hogy mivel helyettesítsünk mit… És így született az ötlet, hogy saját illusztrációkkal megalkossuk a Zero waste memóriajátékot. Összegyűjtöttem 18 tárgycsoportot, amelyet helyettesíteni lehet hulladékmentes megoldással (a műanyag szívószáltól, műanyag zacsitól kezdve a tisztítószereken át a műanyag flakonos tusfürdőig…).

A tervezésre a szupertehetséges grafikusunkat, Ladjánszki Dórát kértem fel, aki mint mindig, most is ráhangolódott a feladatra. A megvalósult játék pedig nem szokványos, mert nem azonos párokat kell keresni, hanem az ellentéteket - a “problémás” tárgyakat össze kell kapcsolni a zero waste-es megoldásokkal, ehhez pedig segít a leírás és a pároknál azonos keret is. Az eredmény egy elgondolkodtató képkavalkád.

A saját és barátok gyerekein teszteltük a játékot, és nagyon jól ment. Kicsit bonyolultabb, mint egy sima memóriajáték, de pont ez benne az érdekes. Az én gyerekeim elég jártasak a témában, de nekik sem jött le azonnal minden egyes képről, hogy mit is jelent. A nehezebbekről beszélgettünk, ezáltal tanultak is még egy pár dolgot.

A gyártásnál is arra figyeltünk, hogy a játék teljes méretben komposztálható legyen, szürke kartonra nyomtunk vízbázisú festékekkel és pamutvászon tasakba csomagoltuk. Ránk jellemző módon nem gyártottuk belőle sokat, és csak akkor készül több, ha tényleg tetszik nektek és látjuk, hogy igény van rá.

A játék megtalálható a boltban vagy vásárold meg online:

Megosztom:

Régebbi bejegyzések Újabb bejegyzések

0 komment

Egyelőre nincs komment, legyél te az első!

Hagyj kommentet!

Kérlek vedd figyelembe, hogy a kommentet el kell fogadnunk mielőtt megjelenik.