Trail of Sunlight – Útinapló ruhadarabok formájában

Trail of Sunlight – Útinapló ruhadarabok formájában

Hogyan kapcsolódik a túrázás élményéhez a pszichológia, filozófia és ökológia hármasa? Ezen mögöttes gondolat mentén született meg a Printa legújabb kapszulakollekciója, amit igazi műalkotásokként naplószerű útikollázsok tesznek különlegessé. Íme, a Trail of Sunlight!


Bálint már gyerekkora óta rendszeresen túrázik. Az idő múlásával a különböző tájak felfedezése családi hagyományból egyéni hobbivá vált számára. Ahogyan ő mondja, a túrázás nála nem a teljesítményről szól, hanem a szemlélődésről és a feltöltődésről: „Régen kevésbé tudatosan jártam ezeket az útvonalakat, ma már jobban figyelem a tájat” – hangsúlyozza. Kedveltebb helyszínei közé tartozik az alpesi tájak, pontosabban a Júliai-Alpok vidéke, amit időközönként szeret újra felfedezni. „Amikor egy kis csendre vágyom, akkor általában elindulok egy újabb túrára. Ez leginkább a nyári időszakokban szokott eljönni. Majd végül, amikor felérek egy hegycsúcsra, visszatekintek az elmúlt évre: tulajdonképpen ez egy egyfajta évforduló is a számomra” – részletezi.


Az elmúlt évek túrái és az ekkor gyűjtött élmények, impulzusok összesége inspirálta Bálint legújabb ruhadarabjait is. A korábbi munkáit jellemző absztrakt mintavilágot ezúttal egy direktebb figuratív ábrázolásmód veszi át. Az egyes ruhadarabok két fő motívumát konkrét tájelemek adják: a hegycsúcs és az alpesi tájak jellegzetes növénye, a havasi gyopár. Ezek megjelenítésében Bálint saját fotográfiáit vagy a túrák közben készített skicceit használta: az egyes ruhadarobok a tervező valóságos útinaplójaként öltenek alakot. „Az útikollázsok elrendezését, szabdaltságát az idő perspektívája is alakította. Túrázás közben mindig viszek magammal jegyzetfüzetet, így a vonaton, vagy éppen egy hegyi háznál tartott pihenő alatt mindig máshogy van idő dokumentálni az ott látottakat. Egy-egy motívum vonalvezetése épp ezt a vázlatszerűséget tükrözi. Az egész kollekció olyan hatást kelt, mintha túrázás közben alkottam volna meg” – emeli ki Bálint. Külön érdekesség, hogy egyfajta ajánlásként minden ruhadarabon egy földrajzi koordinátát is felfedezhetünk, amelyek konkrét helyszíneket, szlovén csúcsokat jelölnek.


Mindezek mellett a használt motívumok között a szelídgesztenye is feltűnik, egyfajta tisztelgésként a természetjárás hazai meghatározó és megkerülhetetlen alakja, Rockenbauer Pál előtt. A magyar televíziós természetfilmezés egyik megteremtőjének legkedvesebb kirándulóhelye ugyanis a mecseki szelídgesztenye erdő volt. „Rockenbauer Pál hatással volt a hazai túrázás népszerűsítésére és úgy gondolom, hogy ezáltal a szüleimre is. Így munkássága engem is inspirált, hogy egyre többször elinduljak” – jegyzi meg Bálint. A kapszulakollekció elnevezése is tulajdonképpen ugyanerre a referenciára utal: a Trail of Sunlight fantázianév Rockenbauer Pál A napsugár nyomában című természetfilm-sorozatából ered, amelyben öt hónapos út során mutatják be a Földet és a Föld ökológiáját.


A Trail of Sunlight ruhadarabok további mögöttes gondolatokat is hordoznak: a pszichológia, filozófia és ökológia hangsúlyos tipográfiai elemekként jelennek meg a különböző élénk színű pólókon és pulóvereken. „A természetben való tartózkodást nem tudom elképzelni anélkül, hogy önmagunkról gondolkodnánk. Ahhoz, hogy elinduljunk szükségünk van a filozófiára; ahhoz hogy ott legyünk, kell egyfajta megérkezés, vagyis szükségünk van a pszichológiára. Mindezek által valamelyest megérthetjük az ökológiát is, vagyis kapcsolatot teremthetünk a környezetünk és önmagunk között” – összegzi a tervező.


Legújabb Trail of Sunlight ruhadarabjainkat a Printa boltjában, vagy a Káli Cool helyszínén, Káptalantótiban tudjátok beszerezni!

Kommentet hagyok

Kérjük vegye figyelembe, hogy a kommenteket jóvá kell hagynunk publikálás előtt.