A Printa és a hulladékok

A Printa és a hulladékok

A környezetbarát gyártás egyik legfontosabb kérdése, hogy mi lesz a kimaradt részletekkel, hulladékokkal. Hiába készül egy ruha a legorganikusabb anyagokból, a legigényesebb tervezéssel, ha a leesett darabok a szemétégetőben végzik. Magyarországon nincs lehetőség a textíliák újrahasznosítására, így nagyon körültekintően kell tervezni a ruhákat, ha fenntarthatóak akarunk maradni.

A Printánál kezdetektől fogva foglalkozunk az újrahasznosított anyagok, maradékok felhasználásával. Olyan használt férfiingeket, bőrkabátokat vásárolunk fel, amelyek hibásak, idejétmúltak, esetleg foltosak, így hordásra alkalmatlanok. Kisebb darabokra szabdaljuk őket, így készülnek a már jól ismert patchwork mintáink. A legapróbb daraboknak is találunk helyet, például egy kötélöv végén.

Folyamatosan keressük az új módszereket, amelyekkel csökkenthetjük a gyártási hulladékunkat. Új, környezetbarát textíliákat is használunk, ezek lehetővé teszik, hogy anyagmaradék nélküli szabási technikát alkalmazzunk - jelenleg öt zero waste ruhánk van. De nem állunk meg itt, izgatottan várjuk, mit tartogat a jövő…

     

Zero Waste szabású ruha Sokzsebes hátizsák Újrahasznosított ingblúz

Kommentet hagyok

Kérjük vegye figyelembe, hogy a kommenteket jóvá kell hagynunk publikálás előtt.