Miért nem használunk vegán bőrt?

Miért nem használunk vegán bőrt?

Manapság egyre több helyen hallani a vegán bőr, öko bőr, textilbőr kifejezéseket. Ezek a fogalmak elsőre nagyon szimpatikusak lehetnek, hiszen egy olyan anyagot képzelhetünk el, ami éppen olyan szép, strapabíró és sokoldalú, mint az igazi bőr, csak éppen erőszakmentes az előállítása. Ráadásul az öko bőr esetében még a név is azt sugallja, hogy környezetbarát anyagról van szó.

Azonban ha megvizsgáljuk egy ilyen termék címkéjét, a legtöbbnél kiderül, hogy kőolaj-származékokból készült, tehát mint minden műanyagnak, rengeteg károsanyag-kibocsátással járt a gyártása és nagy eséllyel a szemétdombon vagy az óceánban fogja végezni, ahol pár száz évet eltölt majd. Szerencsére vannak törekvések kevésbé környezetszennyező anyagok előállítására, ám ezek igencsak költségesek. Bízunk benne, hogy egyszer sikerül kifejleszteni egy alternatív alapanyagot, ami megfizethető és megállja a helyét egy öko ruhatárban, de egyelőre nem a széles körben használt műbőr az.

Környezettudatos márkaként fontosnak tartjuk, hogy minél kevésbé terheljük meg a természetet, ezért használunk legnagyobb részben organikus vagy újrahasznosított anyagokat. Az upcycled bőr szerintünk a leginkább fenntartható módja a bőr használatának. Úgy érezzük, hogy kár veszni hagyni ezt a természetes és minőségi alapanyagot csak azért, mert a belőle elkészült és sokáig használt termék helyenként sérült és már nem divatos. Ha már vintage címkével sem lehet eladni, a bőrkabát, nadrág vagy szoknya a szemétben végezné.

Azzal, hogy táskákká alakítjuk, az anyagnak megadjuk a tiszteletet és meghoszabbítjuk az életciklusát. Így nem csak egy divatos és félrevezető hívószót írhatunk a címkéinkre, hanem valóban önazonosak lehetünk minden termékünk esetében. Elképzelhetőnek tartjuk, hogy a jövőben foglalkozzunk műbőrrel, de az mindenképpen újrahasznosított lesz majd.

Patchwork válltáska   Sokzsebes hátizsák   Férfi hátizsák

Kommentet hagyok

Kérjük vegye figyelembe, hogy a kommenteket jóvá kell hagynunk publikálás előtt.