Jani for Printa - interjú Deák Jánossal, a kollekció tervezőjével és a Printa vezető szabászával

Jani for Printa - interjú Deák Jánossal, a kollekció tervezőjével és a Printa vezető szabászával

 Új mini kollekciót köszönthetünk a Printánál: a Jani for Printa egy két színben elérhető, minőségi jacquard kosztüm szettből áll. A kollekció megálmodója Deák János, aki már régóta színesíti a Printát a szakértelmével.

 

 

Jani korábban egy magas színvonalú, hagyományos szabóságban dolgozott, ahol a 10 év leforgása alatt megszerzett tapasztalatát szuperül kamatoztathatta ennél a két looknál - ahogy a Printa egyéb darabjainál is. A Printa számára a műhelyben Jani jelenti a szabászat origóját; amióta a csapatot erősíti a kollekciók határozottan a következő szintre léptek. Jani a női sziluett vonalait szigorúan követő, klasszikus szabóságból érkezett, ezért kihívás volt számára áttanulni a hagyományos Printa vonalvezetésre; az oversized és onesize fazonokra, valamint a zero waste szabászati technikára. Ez a folyamat végül a brand előnyére is vált, hiszen érdekes volt számukra megfigyelni, hogy a kihívás részeként hogyan ötvözi a hozott tapasztalatokat az új tudással. Éppen ezért, a Printa ruhákban megjelenik egy feminin vonal, miközben a darabok megtartották a márka gyökereire jellemző játékosságot, környezettudatosságot, a túlméretezett fazonokat és az alakítható sziluetteket. Ez egy értékes és időtlen kontraszt, amit a Printa legfőképp Janinak köszönhet. Továbbá, amióta ő is az állandó csapat tagja, sokkal mélyebb, személyesebb lett a viszonyuk a vásárlókkal, mivel általa már maximálisan személyre szabottan, egyedi méretre is tudnak ruhákat készíteni.

 

Hogy kicsit közelebbről is megismerjétek a Jani for Printa kollekciót és a tervező gondolatait a darabokról, készítettünk egy mini interjút, amiben a darabokhoz fűződő legfőbb gondolatait olvashatjátok!

 

 

Milyen szerepet töltesz be a Printában, milyen feladatokat látsz el?

 

            Elsősorban a ruhák elkészüléséért vagyok felelős. Ebbe beletartozik a kollekciók mintadarabjainak modellezése, varrása, azok szabásmintájának elkészítése, majd a kivitelező munkatársak koordinálása a gyártás során, valamint az anyag és kellék beszerzés biztosítása, raktárkészletek figyelemmel kísérése. Emellett az egyedi kérések (pl.: hossz, bőség igazítás) megoldásával is elsősorban én foglalkozom.

 

"JACQUARD" FEHÉR NŐI KABÁTKA

"JACQUARD" FEHÉR ÁTLAPOLÓS SZOKNYA 

 

A Jani for Printa darabok jacquard szövetből készülnek. Miért pont erre az anyagra esett a választásod, mit lehet tudni róla?

 

            Egyrészt az anyag szövésében rejlő lehetőségek miatt választottam ezt a szövetet (különböző vastagságú fonalakból, laza szövéssel készült, 100% pamut szövet, ami hasonlít a boucle szövetre), másrészt izgatott a gondolat, hogy vajon egy relatív alacsonyabb árfekvésű, “hétköznapibb” anyagból is készíthetők-e olyan látványos és minőségi ruhadarabok, amelyek nem tűnnek gagyinak - ha ismerjük a klasszikus Chanel alkotásokat -, mégsem csillagászi árúak.

 

 

 

A mini kollekciód egy szoknyás kosztüm szettből áll, ami két színben elérhető. Mi ihlette ezt a két lookot?

 

            Az alapanyag struktúrája volt az elsődleges ihletés, ez hozta meg a kedvem a kísérletezéshez. Ez a textil adta a diplomamunkám alapját, e köré építettem fel a szakdolgozatomban szereplő kollekciót, amiben sok anyagmanipulációt és tervet készítettem. Ez a két look a szakdolgozatomban szereplő tervek kicsit átdolgozott változatai.

 

"JACQUARD" RÓZSASZÍN KABÁTKA

"JACQUARD" RÓZSASZÍN ÁTLAPOLÓS SZOKNYA

 

Kinek készült ez a kollekció, hogyan képzeled el a viselőjét?

 

            Olyan kortalan hölgyeken tudom elképzelni a kollekcióm, akiknek fontos, hogy a környezetükre odafigyelve éljenek, hogy minél természetesebb alapanyagból, nem kizsákmányoló módon készült ruhadarabokat viseljenek, amelyek mindezek mellett nem olvadnak bele az aktuális divat diktálta tömegtermékek sorába.

 

Kommentet hagyok

Kérjük vegye figyelembe, hogy a kommenteket jóvá kell hagynunk publikálás előtt.