Printa textil kisokos

Printa textil kisokos

Printa textil kisokos A Printánál a kezdetektől fogva olyan anyagokat használunk fel a gyártás folyamán – legyen szó ruházatról, kiegészítőről vagy lakástextilről – , melyek minőségiek és a jelenlegi tudásunk szerint a leginkább környezetkímélők. Nem használunk kőolaj származékból készült anyagokat, mint például a poliészter és az akril. Természetes, tanúsítvánnyal ellátott és lehetőség szerint újrahasznosított anyagokat részesítünk előnyben. Összegyűjtöttük nektek egy helyre, hogy mik is ezek a textilek és mitől olyan nagyszerűek.

 

 

BIOPAMUT JERSEY

A biopamut (vagy organikus pamut) nagyszerű környezetbarát anyag. Növényvédő szerek, gyomirtók és műtrágya használata nélkül termesztik, mely az egészségünket és a környezetünket is jobban kíméli. Amit mi használunk Litvániában készül, natúr színének köszönhetően a festési folyamatot is elkerülte, így még tisztább alapanyagként kerül a szabóasztalra.

Mik az előnyei?

- hipoallergén
- légáteresztő
- antibakteriális
- rendkívül puha
- GMO mentes
- kizárólag natúr magvakkal termesztik

 

BIOPAMUT FRENCH TERRY

Bolyhos hatású francia frottír szövet, amely készülhet gyapjúból, szintetikus szálból vagy pamutból, de a Printánál kizárólag az utóbbi változatot használjuk. Az kötésfajta különlegessége, hogy az egyik (általában belső) oldalon finom és puha hurkokból áll, míg a másik oldal lágy, sima felületű.

Mik az előnyei?
- szuper nedvszívó
- rendkívül puha
- kevéssé gyűrődik
- légáteresztő
- elasztikus
- ideális melegebb és hűvösebb időben való viselésre is
- kellemes viselet

 

BIOPAMUT DUPLAGÉZ

A duplagéz egész egyszerűen két réteg géz együttese, amit kis öltésekkel tűztek össze, amely az anyag egyik oldalán nem látható, így a ruhadaraboknál értelemszerűen ez az oldal kerül kívülre. Előszeretettel használunk biopamut duplagézt a nyári ruhadarabokhoz, mivel az egyik legszellősebb anyag, ami még a legnagyobb melegben is kellemes viselet, enyhén ráncos felülete pedig érdekes textúrát eredményez.

Mik az előnyei?
- légáteresztő
- hamar szárad
- puha tapintású
- gyorsan szárad

 

BIOPAMUT POPLIN

A poplin gyapjúból, pamutból, selyemből, műselyemből, poliészterből vagy ezek keverékéből készülhet. A poplin, amit a Printánál használunk finom biopamutból készül, erős szövéssel, matt és sima felületű végeredménnyel.

Mik az előnyei?
- renkdívül puha
- könnyen vasalható
- kevéssé gyűrődik
- kellemes viselet
- strapabíró

 

PAMUTVÁSZON

Ez az anyag egy igazi klasszikusnak számít a divat világában. A Printánál régóta használunk pamutvásznat teljesen nyers állapotában, mivel ilyenkor az előállításnál a festés és a fehérítés elmarad, így sokkal környezetkímélőbb megoldás. Az anyag nyers színét is kedveljük, amely valahol a fehér és a bézs között helyezkedik el.

Mik az előnyei?
- erős, strapabíró textília
- könnyen tisztítható
- gyorsan szárad
- légáteresztő
- kényelmes viselet
- környezetbarát

JUTA-PAMUTVÁSZON

A jutát már legalább 5000 éve termesztik textilkészítés céljából az Indiai szubkontinensen, a jutaszálakat a juta növényből állítják elő. 100%-ban biológiailag lebomló és újrahasznosítható, valamint égéskor sem termel mérgező gázokat, így környezetbarát. Igen strapabíró, így főként táskák, neszeszerek és konyhai kiegészítők alapanyagául használjuk.

Mik az előnyei?
- strapabíró
- gyorsan szárad
-környezetbarát
- könnyen tisztítható

 

LEN

Nagyon szeretjük a lent, mint alapanyagot. Az egyik legfenntarthatóbb és legősibb anyag a divattörténetben.Termesztéséhez kevesebb vízre és növényvédő szerre van szükség, mint a pamutnak. A len alapanyag erős és hosszú lenszálakból készül, festetlen állapotában biológiailag teljesen lebomló. Jól viseli a magas hőmérsékletet és nagyon jó nedvszívó képességgel rendelkezik. Minél többet használjuk, annál puhábbá és rugalmasabbá válik és egyre kellemesebb lesz a viselése.

Mik az előnyei?
- kiváló nedvszívó
- gyorsan szárad
- könnyen tisztítható
- légáteresztő
- tartós, strapabíró szövet
- bőrbarát
- környezetbarát

 

LEN-SZORONA VÁSZON

A DuPont szorona 37%-ban megújuló növényi alapú összetevőkből készül, felelősségteljes forrásból származó alapanyag. A szorona polimerből készült szálakat jelenleg sportruházat, fürdőruhák, öltönyök, műszőrmék egy egyéb ruházati termékek előállításához használják. USDA és OEKO-TEX minősítéssel rendelkezik.

Mik az előnyei?
- strapabíró
- gyorsan szárad
- légáteresztő
- környezetbarát

 

GYAPJÚNEMEZ

A gyapjúnemez az egyik legősibb ember alkotta textil. A gyapjú különösen alkalmas a nemezelésre, sokkal jobb, mint a szintetikus szálak. Olyan tulajdonságokkal rendelkezik mint pl. az egyedülálló tartósság és ellenálló képesség. A szálak hullámossága természetes rugalmasságot biztosít. Ez a rugalmasság teszi ellenállóvá, míg a szálak külső burkolata védőfilm réteget képez, amely a kopásállósága záloga. A lanolin, a vékony viaszos bevonat a gyapjú szálakon a gyapjút vízállóvá és fénytűrővé teszi. A gyapjú jól festhető, mivel a természetes festékek egészen a szál közepéig beivódnak és a szín intenzívvé és állandóvá válik.

Mik az előnyei?
- kiváló hőszigetelő
- természetes módon szenny-és víztaszító
- tűzálló, önkioltó
- megújuló erőforrás

 

TENCEL

A tencel gyakorlatilag a viszkóznak (melynek az előállítása igen káros a környezetre) a környezetbarát verziója. A TENCEL ™-t, lyocell és modál szálakból környezetbarát eljárással állítják elő, fenntartható forrásból származó természetes nyersanyagból. A viszkóznak intsünk búcsút, a tencelé a jelen és jövő!

Mik az előnyei?
- az egyik legpuhább anyag
- komfortos viselet
- bőrbarát
- remek nedvszívó
- környezetbarát
- nem bolyhosodik
- minőségét hosszan tartja

Újrahasznosított anyagok a Printánál

ÚJRAHASZNOSÍTOTT INGEK

A használat utáni újrahasznosítás (post consumer upcycling) az újrahasznosításnak az a része, amikor már egy létező, használt ruhadarabot átalakítunk, és hozzáadott értékkel új ruhadarabot hozunk létre. Ez a módszer széles körben használt a DIY közösségben és a Printában is: az utóbbi években nagyon magas gyártási szintre léptünk, több mint két tonna férfi inget hasznosítottunk újra ilyen módon. És miért pont férfi ingekre esett a választás? Jó az alapanyaguk, kiszámítható a formájuk és méretük, így alkalmasak kisebb sorozatgyártásra is. Tunikák, topok, kiegészítők, ruhabetétek és párnababák is készülnek belőlük.

 

ÚJRAHASZNOSÍTOTT BŐR

A bőrt szinte a kezdetektől fogva újrahasznosítjuk. Az első bőrből készült termékeink bőrtáskák voltak, melyeket régi bőrkabátokból hoztunk létre. Számunkra a bőr értékes és minőségi alapanyag, melynek élettartamát fontosnak tartjuk meghosszabbítani.

 

HASZNÁLAT ELŐTTI ÚJRAHASZNOSÍTOTT PAMUT

Világszerte rengeteg textil már használat előtt hulladékká válik, hol kisebb gyártási hibák, hol pazarló tervezés miatt. Együttműködésre léptünk egy magyar kötödével, ahonnan hibás pamut anyagokat veszünk át. Ezt követően vagy a hibát elkerülve vagy a tervezésbe beépítve felhasználjuk. Ezért is hívják ezt a fajta újrahasznosítást használat előtti újrahasznosításnak.

ÚJRAHASZNOSÍTOTT PAMUT FONAL

A nálunk megtalálható kötött áruk 100%-ban újrahasznosított, úgynevezett regenerált pamut fonalból készülnek. Az anyagot magyar kötödében köttetjük, izgalmas méhsejt mintával, amiből aztán elkészítjük a kedvenc pulóvereiteket és kötött nadrágaitokat.

 

RÉGI GYAPJÚFONAL

A régi gyapjúfonal beszerzése nagyon nehéz. Igazi hajtóvadászat mire rátalálunk, előfordul, hogy ismerős nagyik szekrényében lelünk rá. Kézzel kötött sapkáink mind régi gyapjúfonalból készülnek.

 

VINTAGE LENVÁSZON

A lenvászon egyik legszebb változata a vintage lenvászon, melyet még kézi szövéssel készítettek. Igen drága és ritkán lehet rálelni, de ha hozzájutunk, az az anyag mindenképp plusz értéket hordoz. Általában táskákat, dzsekiket és öveket szoktunk belőle készíteni.

 

Minősítések

OEKO-TEX

Az OEKO-TEX textil- és bőripari termékek és az azokon alkalmazott kellékek (cérnák, gombok, cipzárak, tépőzárak, címkék stb.) számára kidolgozott, humánökológiai szempontok szerint összeállított vizsgálati és tanúsítási rendszer. Előírja a textil- és ruhaipari gyártásban használt anyagokban előforduló kémiai anyagoknak azt a még megengedett mennyiségét, ami az emberi szervezetre nézve nem jelent veszélyt. A nemzetközi OEKO-TEX Szervezethez tartozó akkreditált vizsgáló intézetek hivatottak arra, hogy a termékeket ebből a szempontból minősítsék és ezt követően rendszeresen ellenőrzik, hogy az OEKO-TEX tanúsítványt megszerzett termékek folyamatosan teljesítik-e az előírt követelményeket. Mindez biztosítja, hogy az OEKO-TEX megkülönböztető jelzéssel ellátott termékek az egészségre nézve nem ártalmasak.

 

GLOBAL ORGANIC TEXTILE STANDARD (GOTS)

A GOTS célja, hogy meghatározzon egy, az ökológiai szövetekre vonatkozó univerzális szabványt - a gyapot termesztésétől és betakarításától, a környezetileg és társadalmilag felelős (Fair Trade) gyártáson keresztül a címkézésig - annak érdekében, hogy hiteles biztosítékot nyújtson a fogyasztók számára. A szabványok a fonalakra, szövetekre és ruhákra vonatkoznak, és kiterjednek valamennyi természetes rosttermék előállítására, feldolgozására, gyártására, csomagolására, címkézésére, kivitelére, behozatalára és forgalmazására. A GOTS folyamatos minőségellenőrzési és tanúsítási rendszert kínál a gyapotföldektől egészen a bolti polcokig. A GOTS minősítésű anyag ezért sokkal több, mint csupán egy textil, amely organikus gyapotból készül. Az egyik legátfogóbb és legszigorúbb minősítés, ezért is olyan nehéz megszerezni.

 

USDA CERTIFIED ORGANIC BIO

Az USDA Certified Organic bio minősítést kizárólag olyan termékek kaphatják meg, amelyek 100%-ban vagy minimum 95%-ban bio, azaz organikus gazdálkodásból származó és bio módon feldolgozott összetevőket tartalmaznak. A bio minősítés során a teljes termelési rendszert vizsgálják: folyamatos mintavételekkel ellenőrzik a termőhelyet, a földeket, a gyártósorokat. Ha USDA minősítéssel ellátott terméket vásárolsz, biztos lehetsz abban, hogy minden egyes összetevője gondos és szigorú ellenőrzésen esett át.

 

Ha bármi további kérdésed lenne az anyagokról, amiket a Printánál használunk, akkor bátran írj nekünk az üzlet@printa.hu címre!

Kommentet hagyok

Kérjük vegye figyelembe, hogy a kommenteket jóvá kell hagynunk publikálás előtt.