Kosár

Kosár bezárása

Printa textil kisokos

Szerző: Zita Majoros

• 

Dátum: 2020 július 10

A Printánál a kezdetektől fogva olyan anyagokat használunk fel a gyártás folyamán, melyek jelenlegi tudasunk szerint a leginkább környezetkímélők. Nem használunk kőolaj származékból  készült anyagokat (mint pl. poliészter és akril). Természetes, tanúsítvánnyal ellátott és lehetőség szerint újrahasznosított anyagokat részesítünk előnyben. Összegyüjtöttük nektek egy helyre mik is ezek a textilek és mitől jók.

 

Len

Nagyon szeretjük a lent mint alapanyagot. Az egyik legfenntarthatóbb és legősibb anyag a divattörténetben.Termesztéséhez kevesebb vízre és növényvédőszerre van szükség mint a pamutnak. A len alapanyag erős és hosszú lenszálakból készül, festetlen állapotában biológiailag teljesen lebomló.  Jól viseli a magas hőmérsékletet és nagyon jó nedvszívó képességgel rendelkezik. Minél többet használjuk, annál puhábbá és rugalmasabbá válik és egyre kellemesebb lesz a viselése. Találhattok nálunk 100%-ban lenből készült lakástextileket és len/sorona keverékből készült kényelmes, tartós és nem utolsó sorban stílusos ruhadarabokat.

Bio pamut

A bio pamut (vagy organikus pamut) nagyszerű környezetbarát anyag. Növényvédő szerek, gyomirtók és műtrágya használata nélkül termesztik, mely az egészségünket és a környezetünket is jobban kíméli. Amit mi használunk Litvániában készül, natúr színének köszönhetően a festési folyamatot is elkerülte, így még tisztább alapanyagként kerül a szabóasztalra.

Tencel

A tencel gyakorlatilag a viszkóznak (melynek előállítása igen káros a környezetre) a környezetbarát verziója. A TENCEL ™-t, lyocell és modál szálakat környezetbarát eljárással állítják elő, fenntartható forrásból származó természetes nyersanyagból. A viszkóznak intsünk búcsút, a tencelé a jelen és jövő!

Újrahasznosított ingek

A használat utáni újrahasznosítás (post consumer upcycling) az újrahasznosításnak az a része, amikor már egy létező és használt ruhadarabot átalakítunk és hozzáadott értékkel új ruhadarabot hozunk létre. Ez a módszer széles körben használt a DIY közösségben és a  Printában is: az utóbbi években nagyon magas gyártási szintre léptünk, több mint két tonna férfi inget hasznosítottunk újra ilyen módon. És miért pont férfi ingekre esett a választás? Jó az alapanyaguk, kiszámítható a formájuk és méretük, így alkalmasak kisebb sorozatgyártásra is. Tunikák, topok, kiegészítők, ruhabetétek és párnababák is készülnek belőlük.

Újrahasznosított bőr

A bőrt szinte a kezdetektől fogva újrahasznosítjuk. Az első bőrből készült termékeink bőrtáskák voltak, melyeket régi bőrkabátokból hoztunk létre. Számunkra a bőr értékes és minőségi alapanyag, melynek élettartamát fontosnak tartjuk meghosszabbítani. 

Használat előtti újrahasznosított pamut

Világszerte rengeteg textil már használat előtt hulladékká válik, hol kisebb gyártási hibák, hol pazarló tervezés miatt. Együttműködésre léptünk egy magyar kötödével, ahonnan hibás pamut anyagokat veszünk át. Ezt követően vagy a hibát elkerülve vagy a tervezésbe beépítve felhasználjuk. Ezért is hívják ezt a fajta újrahasznosítást használat előtti újrahasznosításnak.

 

 

Újrahasznosított pamut fonal

A nálunk megtalálható kötött áruk 100%-ban újrahasznosított, úgynevezett regenerált pamut fonalból készülnek. Az anyagot magyar kötödében köttetjük, izgalmas méhsejt mintával, amiből aztán elkészítjük a kedvenc pulóvereiteket és kötött nadrágaitokat.

Nyers pamutvászon

A nyers pamutvásznat az egyszerűsége miatt kedveljük. Mivel nyers állapotban használjuk fel, a festés és fehérítés elmarad az előállításkor, ami egy sokkal környezetkímélőbb megoldás.

Vintage lenvászon

A lenvászon egyik legszebb változata a vintage lenvászon, melyet még kézi szövéssel készítettek. Igen drága és ritkán lehet rálelni, de ha hozzájutunk az az anyag mindenképp plusz értéket hordoz. Általában táskákat, dzsekiket és öveket szoktunk belőle készíteni.

Régi gyapjúfonal

Nagyon nehéz a régi gyapjúfonal beszerzése. Igazi hajtóvadászat mire rátalálunk, előfordul, hogy ismerős nagyik szekrényében lelünk rá. Kézzel kötött sapkáink mind régi gyapjúfonalból készülnek.

 

Hozzászólás

0 Hozzászólás

Megjegyzés hozzáadása