FOREST PULÓVEREK - TÁMOGASS FAÜLTETÉST

FOREST PULÓVEREK - TÁMOGASS FAÜLTETÉST

A MyForest közösségi erdők Alapítvány munkásságával már több, mint fél évvel ezelőtt találkoztam, azóta követem őket. Amikor novemberre meghirdettek közösségi erdősítést, úgy döntöttem, hogy lájkolni és osztani nem elég, menjünk családosan erdősíteni.

A MyForest közösségi erdők egy olyan kezdeményezés, amely először Magyarországon, majd nemzetközi szinten kíván platformot létrehozni a földön található erdők számának megduplázása érdekében.

Az ötlet onnan jött, hogy mindenképp tenni szeretnének valamit a globális felmelegedés ellen, és civilként a faültetés a legkézenfekvőbb megoldás.

A földi erdők számát azért kell megkétszerezni, mert a globális felmelegedés egyik legfontosabb oka az, hogy a Földről - az ipari civilizáció kezdete óta - eltűnt az erdőknek a kétharmada. A maradék egyharmadnyi erdőségek ugyanakkor már nem képesek magukban megkötni az emberi tevékenység által kibocsátott CO2 mennyiséget. Ez a folyamat a globális felmelegedéshez, majd az emberi civilizáció pusztulásához vezet.

Ehhez a MyForest összekötő platformként tevékenykedik, és összekapcsolja a
- klímáért aggódó civileket, akik faültetéssel szeretnének hozzájárulni a nagy közös célhoz, - cégeket, amelyek az erdők telepítésében vesznek részt,
- földtulajdonosokat, akik földjük felajánlásával járulnak hozzá a projekthez, vagyis erdősítési hasznosításra adják földjüket, valamint
- cégeket, amelyek ügyfeleik számára szeretnének fákat ültetni.

A kisharaszti terület, ahova eljöttünk erdősíteni, egy magánember által felajánlott üres terület, Hatvan környékén. Itt az erdősítés elsődleges célja az, hogy egy kicsit megtörje a mezőgazdasági területeket zöld fás szigetekkel, a biodiverzitás támogatása érdekében. Amíg ültettünk, 14 őz békésen heverészett és figyelt az út túloldalán, tőlünk 100 méterre. Nekik ez majd egyszer nagyszerű búvóhely lesz. Az erdősítés célja pótültetés volt, a tavaszi erdősítést követően. Hát sajnos a pótültetésből majdnem egy teljesen új ültetés lett, mert a pockok megrágták az összes tavasszal ültetett tölgy palántát (a gyomokat valamiért nem, a kis nyavalyások). Úgyhogy nekiálltunk ültetni. 4 órán át dolgoztunk négyen, nagyon sok palánta el lett ültetve. Végül nagyon összekovácsolódtunk, de el is fáradtunk. Ugyanakkor, ez egy pozitív fáradtság volt, olyan amikor úgy érzed, valami jót, értelmeset tettél. És nagyon örülök, hogy a gyerekeim is részt vettek ebben. Közben pedig jól elbeszélgettünk, és nagyon sokat tanultunk az ültetést vezető erdésztől, Bartucz Ferenctől.

Aztán elgondolkoztam, nagyon jó így segíteni a munkájukat, de lássuk be, én, a férjem, meg a 2 gyerek talán nem a legértékesebb segítség, amit kaphatnak :)), így mindenképpen pénz adománnyal is szeretnénk támogatni a munkájukat. Ezért kötöttem össze a pénzbeli támogatásukat a Forest biopamut pulcsijaimmal, így minden pulcsi árából 1 palántaültetést támogatunk.

nézd meg a Forest pulóvereket

A Myforest tavaly ősszel ültette el az első magokat-csemetéket, és eddig kb 3,5 hektáron ültettek, ami 35000 csemetének felel meg. Mindenhol az adott tájegységnek és földminőségnek megfelelő fafajtákat ültetnek. 

Támogasd te is a munkájukat!

Kommentet hagyok

Kérjük vegye figyelembe, hogy a kommenteket jóvá kell hagynunk publikálás előtt.