KARÁCSONY A TERMÉSZETESSÉG JEGYÉBEN

KARÁCSONY A TERMÉSZETESSÉG JEGYÉBEN

A természetes karácsony egyre inkább teret hódít. Majoros Zita meséli el, hogy számára mit jelent ez, hogy próbálja becsempészni a természetességet a karácsonyi időszakra, készülődésre, dekorációba.

ADVENT - élmény alapú

A gyerekeink már abban a korban vannak, hogy elkezdtek élményeket értékelni kis hülyeségek és édességek helyett/mellet. Ezért már pár éve élmény alapú adventi naptárunk van, tele olyan programokkal, mint gyertyaöntés, habos kakaó készítés, fürdőbomba kotyvasztás, díszek készítése, adományozás, popcornos filmnézés, vicces fotózás vagy portré készítés egymásról (nálunk nem mindenki művész, de direkt ezért vicces, nagyon jókat szoktunk szórakozni ezeken a portrékon). Sajnos idén a kinti programok kiesnek, pedig ezeket is nagyon szerették - egy közös korcsolyázást vagy karácsonyi vásár látogatást. Úgyhogy még több kreatívkodás és itthoni hülyülés vár ránk.


FA - élő és bérelt

Sokáig, 10 évig, egy nagyon szép műfenyők volt, azt tartottam fenntarthatónak, egyszerűnek és költséghatékonynak, de pár évvel ezelőtt elkezdett hiányozni az igazi fa illata, látványa. A műfenyőt a gyerekeim iskolájának adományoztuk (ahonnan eltűnt, és ez az iskola egyik nagy misztériuma, hogy ki lopta el a műfenyőt??), én pedig rátaláltam az Oázis kertészet fenyő bérlési szolgáltatásra. Egy nagy kaspóban elhozunk egy élő fenyőt, ünnepek után visszavisszük, és az árának a felét le lehet vásárolni (soha nincs elég a növényekből). Múlt évben elveszítettük a visszavihető nyugtát, így a fenyő velünk maradt, úgyhogy levittük felsőörsi telkünkre, elültettük, és ott fantasztikusan érzi magát :)

A fenyő életben maradásának titkai: minél nagyobb gyökérzet! Kis gyökeres fenyők nagy eséllyel nem élik túl az ültetést. De erre az Oázis nagyon figyel. Utolsó pillanatban kell elhozni, és minél tovább gangon vagy teraszon tartani, mert a melegben sokkolódik, ez is veszélyezteti. Nálunk max 5 napig szokott bent lenni, addig élvezzük a látványát, aztán búcsúzunk tőle, és megköszönjük a munkáját :)

A hátránya - ami leginkább a férjemet érinti - a borzasztó nagy, nehéz, földcsomós fenyő szállítása jobbra-balra.

 

Dekoráció - még több természet


Számomra a zöld ágak sokasága a legszebb dekoráció! Virágpiacra szoktam kimenni december második felében, ahol bevásárolok mindenféle fenyő, tuja, és egyéb örökzöld ágakat. Ezzel díszítem a lakásom minden sarkát! A nagy méhkas lámpáim zöld koronát, a régi kazettás ablakpárkány pedig zöld futót kapnak. Közéjük led világítást bújtatok el, majd fa, kézzel festett korongokkal egészítem ki. Idén az új felfedezésem a Bükki gyertyák méh- és repceviaszból, mindenhol gyertyákat szeretnék!

Karácsonyi díszek

Idén egészen különleges díszítést fog kapni a fánk. Kézzel készült, újrahasznosított réz és kristály díszeket, melyeket anyukám készített. De a Printában készített fa, skandináv ihletésű díszeinket is imádom, igazán klasszikus karácsonyi hangulatot árasztanak.

 
nézd meg a karácsonyi kollekciónkat

Ajándékok, csomagolás

Nem hazudok, olyan háttérrel rendelkezem, ahol a karácsonyi ajándékozás big deal! Mindenki túlárad ilyenkor. Ebből lefaragni még mindig nagyon nehéz. De már jó pár éve ezt is az élmények irányába terelem, legalábbis egy részét. Barátoknak, szélesebb családnak gyakran zero waste életmódot segítő ajándékcsomagokat készítek, motivációként. A csomagolást újrahasznosított papírból készítem, vagy vászonzsákokat használok, illetve vászonkendőket.

 


Édességek, étkezés:

A konyhámban sokszor meg tudom oldani a zero waste főzést csak itthoni alapanyagokból, így karácsonykor is. A piacok és a csomagolásmentes bolt a legjobb barátaim ilyenkor. A Ligeti Boltos bonbonokból soha sincs elég, karácsonykor 2 kilót veszek belőlük (igen, 2 kilót!!!), és kis üvegcsékbe rakom őket. Tanároknak, munkatársaknak szoktam belőlük ajándékozni.

Kommentet hagyok

Kérjük vegye figyelembe, hogy a kommenteket jóvá kell hagynunk publikálás előtt.