Miért tesz a Printa nagy zsebeket a női ruhákra is?

Miért tesz a Printa nagy zsebeket a női ruhákra is?

Bényi Lilla írása

A női ruházaton található zsebek rendkívül fontos üzenetet hordoznak, ugyanis a nők függetlenségét biztosítva a nemi egyenlőséget is szimbolizálják. Ahhoz, hogy ezt jobban átlássuk, a divattörténetet kell tanulmányoznunk, melyből kiderülnek a jelentős nőpolitikai vonatkozások.

A zsebek elődeinek is tekinthetőek a középkorban elterjedt, kötélre függesztett, kisebb méretű tárolók, amik lehetővé tették, hogy apróbb használati tárgyaikat magukkal tudják vinni a nők és a férfiak. Nagyobb újítás a 17. században történt, ugyanis elkezdték ezeket a tasakokat a ruhák belsejébe varrni, annak érdekében, hogy elrejtsék a személyes tárgyakat – így tulajdonképpen megszülettek a zsebek, és velük együtt a tradicionális nemi szerepek zsebeken keresztül történő nyomatékosítása is.

 

 

Ezek a zsebek ugyanis a férfiak számára kényelmesen elérhetőek voltak (hiszen kabátokon, mellényeken, nadrágokon helyezték el őket), míg a nőknek nehezen hozzáférhető módon, az alsószoknyájuk alá illesztették őket. A nők tehát nem hozhatták nyilvánosságra személyes tárgyaikat, egészen a 18. század végéig, amikor is elterjedt a retikülök használata. Ezek a kisméretű dísztáskák azonban pénz és értékek tárolására nem voltak alkalmasak – eszerint funkcionális zsebre azért nincs szükségük a nőknek, mert nincs hozzáférésük vagyonhoz.

A 20. század fordulóján ugyanakkor a nők függetlenedésre való törekvése is erősebb lett, és többek között a Rational Dress Society vezetésével olyan kampányok jöttek létre, melyek a női ruházat újragondolásáért küzdöttek. A számos zsebbel rendelkező „szüfrazsett kosztüm” is ekkor vált népszerűvé, melynek neve is a feminista nézőpontot hirdeti – szüfrazsettnek a nők politikai egyenjogúságáért, elsőként a választójogáért kiálló és küzdő nőt nevezték. A világháborúk után pedig szükségessé vált a nők munkába állása, így a dolgozó nőideál propagálása került előtérbe, ami már egyértelműen praktikusabb ruházatot – nadrágot és nagy zsebeket – igényelt.

Ebből már jól látszik, hogy a zsebek az éppen aktuális nőképekhez igazodnak, melyek alakításában valójában a társadalompolitikának van a legnagyobb szerepe. Ezt jól mutatja az is, hogy amint az iparnak kevesebb női munkaerőre volt szüksége, a kormányok azt a munkát kezdték népszerűsíteni, amit a nők ingyen végeztek a háztartásban. A hagyományos nemi szerepek ezáltal előtérbe kerültek, amihez a zsebek is idomultak. Sajnos a legtöbb esetben a mai napig kisebb zsebek találhatóak a női ruházaton.

A Printában tehát a funkcionalitáson túl, a nők függetlenségének biztosítását is szem előtt tartjuk, amikor nagy zsebeket tervezünk a női darabokra.

Ezeket a női termékeket ebben a gyűjteményben találjátok meg.

Kommentet hagyok

Kérjük vegye figyelembe, hogy a kommenteket jóvá kell hagynunk publikálás előtt.