Hajdú Anett illusztrációi a Printában

Hajdú Anett illusztrációi a Printában

Anettel nagyon régóta ismerjük egymást – ő volt az a tehetséges fiatal tervező, aki megtervezte az első bőrkabátból készült táskákat még az első boltom és márkám számára. Azóta nagyon sok idő eltelt, de Anett munkásságát figyelemmel kisértem, a divatillusztrációi pedig mindig is elvarázsoltak. Ezért örültem nagyon, amikor elfogadta a megkeresésemet, és alkotott két olyan illusztrációt számunkra, melyeket a Printa tavaszi kollekciója ihletett. Az illusztrációkból limitált kiadású szitanyomatot készítettünk stúdiónkban, Anettel pedig a munkásságáról beszélgettünk:

Amióta ismerlek, sok mindennel foglalkoztál, a táskatervezéstől kezdve, a divattervezésen át, egészen a divatillusztrációig és a művész illusztrációig. Mesélnél erről egy kicsit?

A MOMÉ-n textil szakon tanultam, bőrtárgy tervezőként diplomáztam, a tervezést így 2009 óta űzöm hivatásszerűen. Ekkor alakult a KEPP Showroom, ami egy nagyon izgalmas, friss, bátor kezdeményezés volt az egyetemi csoporttársaimmal. Azóta dolgozom a divat-kiegészítők-illusztrációk relációjában, olyan magyar divatmárkáknak terveztem kiegészítőket és ruhákat, mint a NUBU, Aeron, Nanushka, Use és a Printa. Illusztrációs munkáimmal találkozhattok a Marie Claire, Glamour, Instyle oldalain, terveztem reklámgrafikát az amerikai kozmetikai cég, az Olay számára vagy a nemzetközi szinten is fontos szereplő AVON-nak. Ezek mellé jött be az utábbi pár évben a művészetoktatás is, jelenleg a MOMÉ-n tanítok tervezést és divatillusztrációt.


Hogyan jött az Illustri stúdió/üzlet ötlet, és mi a koncepciója?

Az Illustri a saját stúdióm, ahol napi szinten dolgozom, emellett pedig egyfajta reprezentációs térként is működik. A falakat a saját grafikáimból összeállított kompozíciók díszítik, mellyel rávilágíthatok a művészi illusztrációk esztétikájára.

A picike üzlethelység egy tipikus újlipótvárosi Bauhaus ház üzlethelységében található, méretes kirakattal, ami lehetővé teszi, hogy a járókelők, érdeklődők az utcáról is kényelmesen benézzenek hozzám.

A kirakatba havonta megújuló installációt álmodtam meg, ami már messziről kiemelei a stúdiómat a körülötte lévő üzletek közül.

Terveim szerint az Illustri programjában helyet kapnak majd tematikus kiállítások a művészi divatillusztráció területéről, mert fontosnak tartom ezen műfaj promótálását itthon is, ahogyan ez nyugati országokban is működik.


Hogy jellemeznéd az illusztrációs stílusodat? Honnan meríted az inspirációidat?

Számomra a legnagyobb inspiráció a divat világa, csodálattal nézegetem a szezononként újabb és újabb kollekciókat nagy márkáktól, odavagyok a merész sziluettektől, az éppen aktuális szín- és mintatrendektől, a brandek lookbookjainak fotóanyagától vagy divatbemutatóinak esztétikájától. Úgy érzem örökké tudnám csinálni ezen képek illusztrációkká történő adaptálását.

Amikor elkezdtem komolyabban foglalkozni illusztrációk készítésével, az akkor még újdonságnak számító digitalis eszközökkel dolgoztam, pedig azelőtt minden rajzomat manuálisan készítettem, de az új eszköz nagyon magával ragadott. Néhány év digitalis alkotás után azonban azt éreztem, hogy szükségem van a váltásra, mert a munkáimban nehéz volt újat mutatni, kissé gépiesnek éreztem a folyamatot. Ekkor elkezdtem újra manuálisan rajzolni, azaz inkább festeni, amiben megannyi új lehetőséget találtam a stílusom kibontakoztatására. Ezeket a kézzel festett munkákat sokszor tovább dolgozom digitálisan, de vannak olyan munkáim, amikbe nem nyúlok már bele számítogéppel.

 A kompozícióim megalkotásánál jelenleg arra törekszem, hogy egy kissé szürreális atmoszférát teremtsek, amit kollázs technikával érek el, különböző elemek egymás mellé, egymásra helyezésével. Az illusztráció lehetőséget ad ugyanis arra, hogy olyan érzeteket közvetítsünk általa, amit a divatfotó műfaja nem tesz lehetővé.

nézd meg a grafikákat: Retrospection, Foresight


Milyen enteriőrben tudod elképzelni leginkább az illusztrációidat?

Az illusztrációim jellemzője a pasztell tónusok használata nagyon feminin esztétikával, sokszor portrék, vagy azok kombinálása mintákkal, vagy teljes sziluettekkel. Ezek a munkák jól kombinálhatóak akár tipográfiával, monokróm képekkel. Egy modern, fiatalos lakásban egészen biztosan jól mutatnak.

Leginspirálóbb instagram profilok követésre?

A kedvenc nemzetközi illusztrátoraim: @rosiemcguinness @tinaberning @jessrosebird @bijoukarman @robunett @jackyblue a teljesség igénye nélkül, a hazai alkotók közül pedig mindig jó látni @ilkameszely vagy @alibuzas legfrissebb munkáit az instagramon.


 Ha kíváncsi vagy Anett munkáira, itt találod őket:

hajduanett.com
@hajduanett_illustration
@illustristudio

fotó: @juststaynatural

 

Kommentet hagyok

Kérjük vegye figyelembe, hogy a kommenteket jóvá kell hagynunk publikálás előtt.