Így öltözködj tudatosan színesen – Tippek, trükkök a színtanácsadás utánra

Így öltözködj tudatosan színesen – Tippek, trükkök a színtanácsadás utánra

Mengyán Eszter írása

A színtanácsadás után egyszerre éreztem magam nagyon magabiztosnak, ugyanakkor hirtelen el is bizonytalanodtam. Mi legyen azokkal a ruháimmal, amelyek hivatalosan nem állnak jól? Hogyan viselhetem ezután az imádott feketét? És mi van akkor, ha egy árnyalat nem áll igazán jól, mégis nagyon szeretem? Akkor soha többé nem is viselhetem? A színtanácsadás után is bármit viselhetünk, a hangsúly a hogyanon van. A Printa tavaszi kollekcióját alapul véve bemutatom a kedvenc trükkjeimet. Jöjjön a színtanácsadás 2.0.

Az előző bejegyzésben elmeséltem, mi a színtípus-elemzés alapja, miért érdemes megismerni, hogyan lehet a környezettudatos ruhatár alapja a színtípusunk ismerete. A saját színtípusa megismerése mindenkire másképp hat, hiszen mindannyian mások vagyunk, más árnyalatokat kedvelünk, és a különböző árnyalatok más reakciókat váltanak ki belőlünk.


Valaki például azért kerüli a piros színt, mert nem szereti a harsogását, de ettől még van olyan piros árnyalat, ami jól áll neki. Sőt, az is elképzelhető, hogy a legvibrálóbb pipacspiros árnyalatban néz ki a legjobban, mégsem érzi a magáénak. Más azért nem visel barnát, mert az az anyukája színe, és nem szeretne úgy öltözni, pedig nagyon jól áll neki. A barnának amúgy is rossz a marketingje, sokszor tartják öreges színnek, pedig fantasztikus árnyalatai léteznek, amelyeket nagyon üdén és frissen lehet kombinálni. Vannak, akik nem tudnak elengedni bizonyos árnyalatokat, mert szépnek találják, pedig pontosan látják a tanácsadás során, hogy nem áll jól nekik. És vannak, akik attól szenvednek, hogy a szeretett színeik nem állnak jól nekik, a színtípusuk árnyalatait nem szeretik, ezért egyiket sem tudják viselni, így maradnak a biztonságot jelentő sötétkék vagy fekete ruháknál.


Hogyan viseljünk olyan árnyalatokat, amelyek hivatalosan nem állnak jól?


Én azt vallom, alapvetően minden árnyalatot lehet viselni, csak nem mindegy...

... az öltözéken belül hol helyezkedik el,

… sminkelünk-e aznap,

... mekkora felületen jelenik meg az adott árnyalat,

... mit szeretnénk épp kifejezni az aznapi öltözékkel,

... mennyire szeretnénk látszani,

... mennyire tudjuk ellensúlyozni, ha nem megfelelő az adott árnyalat.


 • Viseljük az arcunktól távolabb

 • Vegyük az én példámat! Jómagam a nyár színtípusba tartozom, így a napszítta, szürkés, hamvas, lágy árnyalatok állnak igazán jól, mint például a világos, finom citromsárga vagy a fakó farmerkék. Viszont gyönyörűnek látom a Printa 2021-es tavaszi kollekciójában is fellelhető mustárárnyalatot, ami nem áll jól igazán, de nagyon tetszik. A mustárárnyalatú darabok közül biztos, hogy nem a vászon overallt választanám, hanem inkább a mustárszínű pamutvászon slouchy nadrágot, így viselhetem a saját színtípusomhoz illő felsővel – például citromsárgával.

   

  Felmerülhet a kérdés, mennyire ér keverni a hideg és meleg árnyalatokat. A színtípusok rendszer ugyanis a hideg és meleg árnyalatokat külön típusba sorolja, nem jelennek meg ugyanazon a palettán. Ez a színtípus szerinti öltözködés egyik kritikája is, amiről szintén az előző cikkben olvashatsz. Ha a véleményemet kérdezitek: szerintem elképesztően izgalmas egymás mellett látni őket, sokszor felerősítik egymás tulajdonságait. Kreatívan kombinálva nagyon különleges megjelenést adnak.


 • Viseljük sminkkel

 • Ha viszont annyira beleszeretnék a fent említett mustárszínű vászonoverallba, hogy nem tudnám otthagyni, biztosan sminkkel viselném. Sminkkel természetesen nem lehet színtípust váltani, de egy frissítő smink erősítheti az arcon lévő kontrasztokat, így élénkebb színeket is viselhetünk annál, ami hivatalosan jól áll. Üdének látszódhatunk, így egy kevésbé jó árnyalattól nem tűnik majd olyan sápadtnak az arcunk. A sminkkel nagyon jól lehet játszani, használjuk ki az előnyeit. Természetesen én sem sminkelek minden nap, és jóban vagyok a smink nélküli arcommal is, de egy olyan eszköznek tartom, amely erősítheti az önbizalmat és jobban érezhetem magam a bőrömben tőle.


  Csak hogy legyen saját történetem is: az utolsó barna garbómtól a saját színtípus-elemzésem után két évvel váltam meg végleg, addig szívesen viseltem. Azért szelektáltam ki, mert egyrészt kezdett tönkremenni az anyaga, másrészt egyre inkább erősödött az allergiám a nyúlszőrre, ami icipici százalékban jelen volt abban a vintage pulcsiban. A színtanácsadás után viszont mindig sminkkel viseltem.


  Már többször fotóztak különböző magazinokban is, ahol a stylistok valamiért mindig bézs ruhát adtak rám. A bézs sem áll olyan jól, mint a szürke – ha már basic árnyalatokban gondolkozunk –, de nem tiltakoztam soha, mert mindig tudtam, hogy egy jó smink és az utómunka sokat hozzátesz majd a megjelenésemhez.


 • Viseljük blézerként, kadrigánként, kabátként

 • Bár hivatalosan nem áll jól a fekete, a mai napig vannak fekete ruhadarabjaim, mert jól kihasználható, jól kombinálható darabok, amelyek magabiztosságot adnak, és van bennük valami olyan erő és elegancia, amit nagyon szeretek. A fekete hivatalosan csak egyetlenegy színtípusnak, a tél típusnak áll igazán jól smink nélkül. Ennek ellenére én csak és kizárólag azokat szoktam lebeszélni róla, akiknek nagyon világos a hajuk, a szemük és a bőrük is, nekik még sminkkel is jóval előnyösebb a sötétkék.


  Mindenki más nyugodtan viselje, főleg az arctól távol, például szoknyaként. De ha fekete kardigánt, blézert, kabátot választunk, mindig viselhetünk hozzá a színtípusunknak előnyös árnyalatot. Én például a second hand bőrdzsekimet többnyire színes kendővel hordom, vagy felveszek alá egy olyan pólót vagy ruhát, amelyben a saját színtípusom árnyalata(i) dominálnak.


  Egy fekete felsőt, mint egy hátul mélyen kivágott body, egy fekete fodros blúz vagy fodros ruha vagy egy fekete vászon női overall, biztosan csak és kizárólag kisminkelve viselném. (Nálam a smink egyenlő korrektor, szempillaspirál és pirosító, semmi több.) A tavasz, a nyár és az ősz színtípusoknak is ezt javaslom, ha az ilyen masszívabb, nagy felületű fekete ruhadarabokhoz nyúlnak.


  És ha mégis szeretnénk a színtípusunk szerint vásárolni?


  Arról sem szeretnék lebeszélni senkit, ezért átnéztem a Printa 2021-es tavaszi kollekcióját, és elárulom, melyik ruhát melyik színtípusnak javasolnám, ha NAGYON szigorú lennék. (Mint kiderült, nem vagyok az.)

  Kommentet hagyok

  Kérjük vegye figyelembe, hogy a kommenteket jóvá kell hagynunk publikálás előtt.