Úttörő az újrahasznosításban – Printa pokróc kabát

Úttörő az újrahasznosításban – Printa pokróc kabát

Amikor Zita nyáron rátalált egy régi úttörőtábor színes, kockás pokrócaira egy retró régiségeket áruló helyen, képtelen volt ott hagyni őket: azonnal megszületett a pokróc kabát ötlet, amit Deák János szabász öntött formába. Ez a kabát látványos és megragadó, csodás színekkel és mintákkal, miközben felidézi a régmúlt színes emlékeit. A sajátos anyaghasználatból kifolyólag ez a darab kizárólag limitált számban elérhető. A zero waste szabászati megoldás ezért is volt fontos, hiszen csak néhány pokróc állt rendelkezésre, ezekből szerettünk volna maximális kabátszámot kihozni különböző mintákat kombinálva. Nincs két ugyanolyan darab.

"A Printában már 14 éve kísérletezünk különböző textíliák újrahasznosításával, olykor egészen váratlan forrásokból, upcycling technikát alkalmazva. Az upcycling definíciója az adott anyag módosítása, áttervezése értéknövelés céljából, ami ebben az esetben egy kollektív emléket is megragad, felidéz. " - Zita

A Magyar Úttörők Szövetsége 1945-ben alakult, míg az Úttörővasút első szakasza, a Széchenyi-hegyi Gyermekvasút 1948-ban nyílt meg. Itt vasutas-egyenruhába öltözött gyerekek fogadták az utazókat, akik a legjobb tanulók közül kerültek ki, a hármas osztályzat már kizáró ok volt.
A szocializmus ideje alatt működő úttörőtáborokban kiemelkedő szerepet játszott a kommunista ideológiai nevelés, a sport, a természetjárás, a játékos versenyek, a strandolás, valamint a mozgalmi dalok tanulása és éneklése. A rendszerváltás előtt szinte minden diáknak kötelező volt belépni az úttörőmozgalomba: a 2-4. osztályosok kisdobosok, míg az idősebbek úttörők voltak.

"A tény, hogy a pokrócok úttörőtáborokból származnak, bennem is régi emlékeket mozgatott meg hiszen a nyolcvanas évek folyamán Jugoszláviában még magam is úttörő voltam. " - idézi fel Zita.

A pokróc kabát a piros és kék nyakkendőknek, az úttörősípnak, a fiatalságnak és az egész tábori atmoszférának állít emléket. Hogy teljes legyen a nosztalgikus élmény, fotókat is válogattunk a Fortepan gyűjteményéből, így együtt felidézhetjük a gyermekkor kedves pillanatait.

Fortepan / Kovács Márton Ernő

 

Fortepan / Magyar Rendőr

 

Fortepan / Kovács Márton Ernő

 

Fortepan / Belházy Miklós

 


Fortepan / Kovács Márton Ernő

 


Fortepan / UVATERV

 

Szöveg forrása: https://femina.hu/gyerek/uttoro-70-es-80-as-evek-retro-fotok/

Kommentet hagyok

Kérjük vegye figyelembe, hogy a kommenteket jóvá kell hagynunk publikálás előtt.