Zero Waste konyha

Zero Waste konyha

Egy környezetbarát konyha kialakítása óriási lépés az ökológiai lábnyomunk csökkentése felé, hiszen a háztartási hulladék jelentős része a konyhában termelődik. Ezt javarészt a késztermékek csomagolása teszi ki, de még ezek mellőzése nélkül is rengeteg minden leváltható egy fenntarthatóbb alternatívára. A Printa az egyik első hazai környezettudatos márka, amely szemlélet nem csak a ruhadarabok, de a lakberendezési tárgyak előállításánál is kulcsfontosságú. Éppen ezért született legújabb cikkünk is, amelyben egy zöldebb konyha megvalósításához adunk tippeket!

Először is, nincs új a Nap alatt: a legegyszerűbb és legalapvetőbb, amit tehetsz, hogy bevásárláshoz viszel magaddal vászontáskát. A legjobb, ha mindig tartasz magadnál egyet, így a spontán vásárlásoknál sem kell majd műanyag-vagy papírzacskót venned. A Printánál rengeteg opció közül válogathatsz, de az egyik kedvencünk a sok rekeszes shopper, ami a belső zsebekkel és rekeszekkel egy igazán praktikus társ.

Kisebb bevásárlásra a hálós és a félhálós shopper is remek választás lehet, ráadásul ezek igen apróra összehajtogathatóak, így mindig kényelmesen elférhet egy a táskádban. Ezek zöldségek és gyümölcsök vásárlásához vagy a tárolásukra is alkalmasak, de kifejezetten erre a célra bevásárló tasakokat és hálós terméktasakokat is találtok a Printa webshopban vagy az üzletben.

Zero waste módon leginkább piacokon érdemes bevásárolni, Zita kedvenc helyei a Klauzál téri piac, a Szatyorbolt és a Szimpla kerti termelői piac, meg természetesen a csomagolásmentes boltok, mint a Ligeti boltlánc.
Extra tipp: legyen nálad mindig nem csak egy nagyobb vászontáska, hanem legalább 3 kicsi tasak is (apróra összehajtva), így a gyors, nem tervezett bevásárlások is műanyagmentesek lehetnek.

 

Ami a konyhai eszközöket illeti: törekedj rá, hogy minél kevesebb műanyagot vigyél haza! Ezek károsak a környezetre és még az egészségedre is azok lehetnek, ráadásul a minőségük is borzasztó, így az élettartamuk is rövid. A kezeletlen natúr fából készült citromfacsaró például egy nagyszerű alternatívája a műanyag változatoknak, akár csak a BARE vágódeszkánk, amelyek 100 éves bontott tölgyből készülnek, Adorján Ernő ügyes kezei alatt. Gondosan elkészített termékekkel a konyhai teendők is kellemesebben telnek majd, ráadásul a fából készült eszközök még higiénikusabbak is.

 

Mosogatáshoz válassz környezetbarát mosogatószert, amit akár magad is el tudsz készíteni Munkácsi Brigitta Levendula és ecet c. könyvének segítségével. A hagyományos szivacsot pedig váltsd le természetes sörtéjű, lebomló bambusz mosókefére, amelyet egy kisebb, egy nagyobb és egy harmadik változatban is megtaláltok nálunk. Az eldobható papír vagy nedves törlőkendőt helyettesítheted egy mosható, textil változattal. A BARE törlőkendők puha waffle anyagból készültek, amik remek nedvszívó tulajdonságnak örvendenek, valamint rendkívül puhák, így kényes felületek áttörlésére is alkalmasak. Konyharuhák minden háztartásban megtalálhatóak, a Printa kínálatában is elérhető egy hármas csomag, amelyek nem csak praktikusak a természetes és finom anyaguknak köszönhetően, de konyhád ízléses kiegészítői is lehetnek. Ez egy pamut, egy waffle pamut és egy len anyagú konyharuhából áll; mindegyik más-más felületre alkalmas.

 

A BARE fali tároló tökéletes a konyhai és egyéb eszközök rendszerezésére. Különböző méretű zsebekkel ellátott, natúr juta, pamutvászon és len anyagokból készült, az akasztórúd pedig tömörfából. Ez a rusztikus stílusú kiegészítő egy igazán hasznos dekoráció! Az ételek tárolására használjunk éthordó dobozokat vagy konyhai edényeket, az egyszer használatos műanyag és alufólia pedig leváltható zero waste méhviaszos kendőkkel. Konyhai kötény is majdnem minden háztartásban fellelhető, így mi is készítettünk egy Printás változatot, amely fenntartható és nagy szilárdságú len anyagból készült, és mint a legtöbb termékünkre, erre is kerültek zsebek.

 

A fenntartható életmód kialakításánál soha ne a tökéletességre törekedj, inkább fokozatosan, de biztosan kezdj el egyre több és több változtatást bevezetni a mindennapjaidba! Minden apró lépés  rengeteget számít.

Kommentet hagyok

Kérjük vegye figyelembe, hogy a kommenteket jóvá kell hagynunk publikálás előtt.