Szitanyomó kurzusok a Printában Varga-Bálint Dániel vezetésével

Szitanyomó kurzusok a Printában Varga-Bálint Dániel vezetésével

Szuper hírünk van a számotokra: a járvány miatti hosszas szünet után a kurzusaink most újból látogathatók. A Printa műhelyvezetője, Varga-Bálint Dániel vezeti a tematikus kurzusokat, aki egy új, saját minikollekcióval indította a szezont. A mai cikkben Bálint új kollekcióját és a vízbázisú szitanyomást mutatjuk be egy kicsit közelebbről.

 

   

AZ ÚJ MINIKOLLEKCIÓ

Varga-Bálint Dániel 2018-ban került a Printába, akkor még gyakornokként. 2019-ben diplomázott a KREA Művészeti Iskolában tervezőgrafika szakon, 2020-tól pedig már a Műhely vezetője. Az első Printával közös kollekcióját 2020 októberében köszönthettük, aminek most a folytatása is megérkezett: egy négy darabból álló minikollekció, amely ugyancsak az emberi kapcsolatokat fejtegeti.

 

 

"A kéz, ami nyúl, ami akar, elvesz, ami mozdul, ha akar. Az egyén, ahogy magára tekint, ha mással van, és indivídum-e, ha mással van. Más ott kezdődik, ahol én érek véget, vagy van valami közös? Összefoglalva két ember viszonya, kapcsolódása, és az ebben felmerülő kérdések, amik foglalkoztattak a munka során."

 

 

A kollekció négy különböző printből áll, amelyek egy harmonikus egészet alkotnak. Az APHRODISIAC és a MEADOW poszterrel a környezeted díszítheted, az AMPHORA és a BALCSI póló pedig a ruhatárad színezheti.

  

 

Az összes Printában elérhető minta kézzel, vízbázisú szitanyomással készül. A kurzusaink egytől egyig ez köré épülnek, tematikusan. De mi is pontosan az a vízbázisú szitanyomás, és milyen érvek szólnak a vízbázisú festék mellett?

 

A SZITANYOMÁS

A szitanyomás egy minta sima felületre (vízbázisú festéket használva kizárólag papírra vagy textíliára) történő átvitelének a folyamata, az elkészült minta pedig magas hőfokon történő "vasalással" lesz tartós. Ezzel a módszerrel minőségi, éles (ha az adott minta úgy kívánja) és élénk minták hozhatók létre környezetbarát módon. A kurzusok alatt Bálint részletesen bevezet a szitanyomás rejtelmeibe az első mozzanattól kezdve egészen az utókezelésig, segítségével pedig te is végighaladhatsz a lépéseken.

 

Copyright © Harry Wad, CC BY 2.5, via Wikimedia Commons

A: festék, B: nyomókés (rakli), C: szitaszövet (pl géz), D: viaszfelület , E: fakeret, F: a szitanyomat

 

 

A FESTÉK 

A festékeknek két nagy kategóriája létezik: a plasztiszol és a vízbázisú. Előbbi egy műanyag alapú festék, ami "ráül" a választott textíliára, míg a vízbázisú egy környezetkímélőbb választás, és beszívódik az adott szövetbe, így az eredmény tényleg úgy néz ki, mintha az anyag kézzel festett lenne. Éppen ezért a vízbázisú festék egy könnyed, puha printet hagy maga után, így az anyag tapintása és viselete komfortos marad, míg a plasztiszollal nehéz, testes minták készíthetők. A vízbázisú festék tartósabb is, de előfordulhat, hogy számos mosás és rendszeres használat után egyenletes fakulás jelenik meg rajta.

 

Egy másik fontos szempont az anyag "lélegzőképessége". Mivel a vízbázisú festék mélyebben beszívódik a szövetbe, a szálak közötti nyílások nagy része nyitva marad. Ezáltal a vízbázisú nyomatok jobban szellőznek, mint a plasztiszol nyomatok, amelyek hajlamosak betömni ezeket az apró réseket.

 

 

Szívesen kipróbálnád a vízbázisú szitanyomást te magad is? Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj a legfrissebb workshopokról!

Kommentet hagyok

Kérjük vegye figyelembe, hogy a kommenteket jóvá kell hagynunk publikálás előtt.