Zero Waste bevásárlás a nagyvárosban

Zero Waste bevásárlás a nagyvárosban

Már 2 éve igyekszem a hulladékok csökkentésére a háztartásomban, kisebb-nagyobb sikerrel. Talán a legügyesebb a konyhában és a heti bevásárlások során vagyok, most megosztom veletek a tapasztalataimat. Mi egy belvárosi, négytagú család vagyunk egy kutyával. A gyerekek sem olyan kicsik már, szóval jó sok kajára van szükségünk heti szinten. Nem állítom, hogy a zero waste vásárlás könnyű műfaj, vagy nem vesz több időt igénybe egy normális vásárlásnál, és azt sem, hogy nem kerül többe, mert mindez nem igaz. A piac és a csomagolásmentes bolt sem esik útba, és drágábbak is valamivel, mint a megszokott boltok. Heti szinten legalább 3 órát vesz igénybe ilyen fajta vásárlás, amiben azért a férjem, Dani is besegít, így könnyebb. Ez így nem tűnik túl vonzónak, de őszinte akarok lenni. Persze az üres kuka látványa mindig ösztönzően hat rám.

TERVEZÉS

Az első dolog, amit 40 éves fejjel megtanultam, a tervezés. Korábban soha nem terveztem előre semmit, és művésze voltam az ad hoc összedobott gyors ebédeknek, étkezéseknek, a Lidl segítségével. Ez megváltozott, hiszen egy környezetbarát bevásárlást tervezni kell.

ESZKÖZÖK

Van két óriási Printás bevásárlótáskám (akkorák, mint az IKEA kék táskák, viszont erős jutapamut vászonból készültek), az egyiket a piacos termékekre tartom fenn, a másikat a csomagolásmentes bolt termékeire. Nekem legalább 20 db vászontáskám van különböző méretekben, ezeket rotálom. Nem mindegyik “Printás”, mindenféle van, ami összegyűlt az évek alatt. Aztán van még kb. 10 db befőttes üvegem és 10 db műanyag dobozom (a régi fagyis dobozok és a nagy 1l-es tejföl dobozok nagyon beváltak, régóta használom őket, és még mindig nagyon jól zárnak, pedig elvileg egyszeri használatra lettek tervezve!). Nem hozok mindig mindent magammal, a lista készítésnél kipipálom, hogy raktam e hozzá megfelelő tárolót (befőttes üveget, zacsit vagy dobozt). Mindig hozzáadok még egypár tárolót, hátha rábukkanok valamire, amivel nem terveztem, de mégis meg akarom venni.

Aztán elindulok a két táskával, amik már most baromi nehezek, pedig még nem is vettem semmit.

HELYEK

A piacon a kövekezőket veszem meg csomagolásmentesen:

  1. Természetesen a zöldségeket, gyümölcsöket. Itt olyan trükkökhöz is folyamodom, hogyha az epret előre kiporciózták műanyag dobozokba, megkérem az árust, hadd rakjam át a sajátomba, de csak akkor, ha újra tudják használni, és ez beválik.
  2. Az összes tejterméket - tejfölt (vajdasági vagyok, mindent tejföllel eszem), görög joghurtot, mozzarellát, túrót, vajat és az összes sajtot -, ezek mind megfelelő dobozba, üvegbe mennek.
  3. Hús termékeket - én vega vagyok, de a családom még nem, bár már eléggé sikerült visszaszorítani a húsfogyasztást. Itt sincs probléma, a dobozomba rakják a felvágottat, húsokat.
  4. A pékárut összehúzható vászonzacskóba kérem.

      A csomagolásmentes boltban a következőket szoktam megvenni:

      Sót, cukrot, mézet, olajakat, tojást, magokat és aszalt gyümölcsöt (mandula, dió, mogyoró), csokit, teát, zabot, rízst, bulgurt, lencsét, liszteket, leves tésztát, spagettit és lasagne tésztát, éééés fagyasztott zöldborsót!!! Ezek mind tényleg megvásárolhatóak csomagolás nélkül, hát nem elképesztő???

      Itt többnyire csatos és befőttes üvegekbe kerülnek a dolgok, a tésztát vászonzacskóba rakom, a zöldborsót pedig egy nagyobb műanyag dobozba. Az isteni csokigolyókat pedig egy naaagy dobozba, mert gyorsan fogynak.

      Egy zero waste bevásárlás 5-7 napra elegendő alapanyagot biztosít reggelikre, a gyerekeknek uzsonákra, és vacsikra. Ha érdekel, ezekből mit főzök, legközelebb azt is megírom :) A csomagolásmentes boltba elegendő 2 hetente elmennem.

      KEDVENC HELYEIM

      Klauzál téri piac - általában ott vásárolok, kicsi és nincs nagyon felkapva, de minden van! Kiemelném a Boci tejesboltot, ahol az összes tejterméket csomagolásmentesen tudom megvenni.
      Hunyadi téri piac - itt is mindent be tudok szerezni, és nagyobb kistermelői része van kint szombaton.
      Rákóczi téri piac - szombaton nagyon cuki kistermelői kínálat van, és halat is kapni :)
      Szimpla kerti piac - vasárnaponként, bár nagyon turistás, jó a kistermelői és bio felhozatal. Ott is olyan kincsekre lehet rábukkani, mint csomagolásmentes saláta mix, teakeverék, vagy magyar bio citrom :)
      Ligeti bolt - csomagolásmentes bolt, ahol minden van, ami a piacon nincs.
      Szatyorbolt - isteni kenyerek, zöldségek kistermelőktől és szuper kézműves sör, visszaváltható üvegben - de csak csütörtökön és pénteken van nyitva.

      A lényeg, hogy bár nem könnyű, azt tapasztalom, hogy sokkal egészségesebben táplálkozunk azóta, amióta így vásárolok, mert a feldolgozott élelmiszer, amit fogyasztunk, a nullához közelít, és az alapanyagok nem csak csomagolásmentesek, hanem ellenőrzött, helyi, gyakran bio gyártóktol és termelőktől származnak. És ha sikeresen komposztálok, a kukánknak egy hét alatt a fele sem  telik be (és ez egy kicsi kuka :)) Nekem ez megéri a plusz időt, a cipekedés pedig felér egy edzéssel :)))

       

      Gyere és készíts velünk bevásárlótáskát és -tasakokat, legyen a te bevásárlásod is hulladékmentes! Szitanyomó workshopot tartunk június 29-én, részletek a Facebook eseményben.

      Kommentet hagyok

      Kérjük vegye figyelembe, hogy a kommenteket jóvá kell hagynunk publikálás előtt.