Printa crush - Gózon Eszter, Less waste stylist

Printa crush - Gózon Eszter, Less waste stylist

Eszterrel a Fashion Revolution kerekasztal-beszélgetésen találkoztunk, és nagyon tetszett a hozzáállása a fenntartható és tudatos gardrób kialakításához, valamint az, hogy mennyi különböző eszközzel és szempontból közelíti meg ezt a témát.



Gózon Eszter, a Less Waste stylist, abban szeretne segíteni a hozzá fordulóknak, hogy megtalálják a saját útjukat az álomgardróbjuk felé, legyen szó akár kapszularuhatárról, fenntartható márkákról, second hand ruhákról, vagy újonnan megvásárolt, de olyan minőségű darabokról, amelyeket sok-sok évig tudnak használni és szeretni.

Megkértük Esztert, hogy állítson össze néhány outfitet Printa darabokból, és meséljen a missziójáról, valamint arról, hogy milyen eszközökkel lehet felépíteni egy fenntartható gardróbot. Maradj velünk, hogy megtudd, hogyan hozhatod ki a legtöbbet a fenntartható divatból és építhetsz fel egy tudatos, stílusos ruhatárat!

 

Mi a missziód?

Ó, abból több is van. :) Az egyik, hogy minél több nő válláról kerüljenek le a kinézetük miatti aggodalmak okozta terhek, minél többen ismerjék és szeressék meg a saját egyedi szépségüket, a másik pedig, hogy minél többen tudjanak a divatipar negatív környezeti-társadalmi hatásairól, és próbáljanak meg a maguk eszközeivel tenni ellene.

Sok időt töltöttél külföldön. Milyen tapasztalatokat szereztél ott, amelyeket itthon is tudtál hasznosítani a munkádban?

Akárhol is éltem, számomra a legnagyobb különbség mindig az volt, ahogy az emberek hozzáálltak mások öltözködéséhez és kinézetéhez. Életemben először Párizs mellett élve éreztem azt a megkönnyebbülést, hogy végre senki sem kommentálta nyáron (se nyilvánosan, se négyszemközt) a bőröm hófehér színét.

Később pedig nagyjából 6-7 éve élhettem már Németországban, amikor először kezdett el feltűnni az, hogy amikor hazalátogatunk Magyarországra, az emberek néznek, bámulnak, megfigyelnek, értékelnek, ráadásul nem csupán engem, hanem egymást is, az utcán (biztos mindenkinek ismerősek a szembejövőktől begyűjtött, a kinézetünket tetőtől talpig végigmérő oldalpillantások)... Korábban sosem tűnt fel, hogy mennyire végtelenül kritikusak vagyunk másokkal, hiszen én magam is ebben éltem, a kinti életem alatt viszont annyira elszoktam attól, hogy mások kinézetét kritizáljam (ahol éltem, ott nem annak volt relevanciája, hogy ki hogy néz ki, hanem hogy ki mennyit tesz hozzá a közösséghez), hogy hirtelen nem tudtam mit kezdeni a rám irányuló tekintetekkel. Azóta is az egyik legfőbb célom az, hogy minél több embernek adjam át azt a szemléletet, amelyben a divat szeretetével nem jár együtt kötelezően mások kinézetének értékelése, kritizálása, és amelyben nekünk sem azért kell vagy nem kell valamit felvennünk, mert másoknak szeretnénk megfelelni, hanem azért, mert azzal tudjuk a lehető legjobban kifejezni azt, amilyenek éppen vagyunk.

Szerinted hogyan néz ki egy fenntartható gardrób?

A fenntartható gardrób számomra egy olyan ruhatár, amelynek az összes darabja a lehető leghosszabb ideig hordva és szeretve van. Nem kötelező kapszulagardróbot építeni, nem kell egy bizonyos stílust követni, az viszont igenis fontos, hogy a ruhatárunk ne legyen a túlfogyasztás központja, ahonnan óriási mennyiségű ruhaszemét indul útnak évente. Ezen túl még vannak egyéb kritériumok is a fenntartható gardróbok felépítéséhez (ilyen például az, hogy hogyan viseljük gondját a már megvásárolt ruháinknak, milyen alapanyagokat hordunk stb.), de ha valaki szeretne elindulni egy fenntarthatóbb ruhatár felé, első körben mindenképpen azt mondanám neki, hogy a meglévő ruháit viselje minél több ideig ahelyett, hogy folyton újakat és újakat venne, a megunt ruhadaraboktól pedig megpróbálna valahogy megszabadulni.

 

A színtípus és testalkattudat hogyan segít abban, hogy fenntarthatóan öltözködjünk?

Lehet, hogy ezzel egy kicsit a saját szakmám ellen beszélek, de szerintem nem kell feltétlenül mindenkinek ismernie a színtípusát. Vannak, akik imádnak sminkelni, a különféle színárnyalatokkal játszani, és emellett könnyen ráéreznek arra, hogy mi az, ami túlzottan sápadttá vagy betegessé teszi az arcszínüket, az ő kreativitásukat egy színtípus paletta szörnyen lekorlátozná. Azoknak viszont, akiknek egy olyan eszközre van szükségük, ami megkönnyítheti azt, hogy csak olyan ruhákat vegyenek meg, amelyek akár smink nélkül is egészen biztosan szuperül állnak nekik, és amit a későbbiek során nagy eséllyel hordani is fognak, a színtanácsadás egy tökéletes megoldás lehet.

A testalkatelemzéssel hasonló a helyzet, vannak, akiknek nem okoz gondot az, hogy hogyan öltözködjenek, nekik maximum a jó móka kedvéért érdemes elmenni egy ilyen elemzésre, azonban nagyon sokan vannak olyanok is, akiket korábban nem érdekelt ez a téma és most nyitnának felé, esetleg nagyobb testi változáson estek át (akár a fogyás/hízás, szülés vagy a változókor miatt), nekik hihetetlenül hasznos lehet az a tudás, ami után akár már próba nélkül, a fogason lógó ruháról is nagy eséllyel meg tudják majd mondani, hogy az adott darab hogyan fog állni rajtuk; ráadásul egy testalkatelemzés szintén hozzásegíthet ahhoz, hogy elkerüljük azt, hogy olyasmit vásároljunk meg, ami utána kihasználatlanul lóg a szekrényben. Egy dolog viszont biztos, a fenntarthatósághoz szükséges tudatosságot sehogy sem lehet megspórolni.

Fun fact! Mesélj valami érdekes, különös vagy vicces dolgot magadról.

Mondták már neked, hogy ez a legszívatósabb kérdés, amit csak feltehetsz? :D Ilyenkor az ember (vagy legalábbis én) másodpercek alatt rágörcsöl, hogy most aztán muszáj szuper viccesnek és érdekesnek lenni, márpedig én akkor vagyok a legviccesebb, amikor nem feltétlenül az a célom (na jó, meg ha nagyon fáradt vagyok. Akkor viszont le sem lehet lőni).

De hogy hozzak magamról valami olyan érdekességet is, amiről eddig még nem beszéltem sehol: nemrég jöttem rá, hogy akármennyire is csodálatba ejtenek a művészi gonddal megvarrt ruhaköltemények, mégiscsak fontosabb és érdekesebb számomra az ember, aki felveszi őket. Miért vette fel? Miért pont most? Mi a célja vele? Elrejteni szeretné magát a ruha mögött vagy pont megmutatni? Végtelenül izgalmas kérdések ezek számomra, és minden nap hálás vagyok azért, hogy a munkámnak köszönhetően pont ezzel foglalkozhatok: emberekkel, akik ruhák által szeretnék kifejezni magukat.

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.